Bakar Lemak

Salam 1 November 2017!

Dah makan? :p

Lunch perlu, jangan skip!

Harini aku just nak share sikit pasal, diet.

Ramai orang nak diet, nak kurus. Tapi cara jaga pemakanan adalah salah.

Mula-mula aku dulu pun, amalkan diet yang salah jugak hahah! Maybe sebab malas membaca, dan suka ikut teori sendiri.

Lunch dulu makan 3 bijik karipap. Taknak makan nasi konon.. (Masa tu tak tau tentang kalori in-out, main bedal je) Patutla badan tak kurus-kurus, walau makan karipap je time lunch :p

SKIP MAKAN, BOLEH KURUS & FIT. Eh?

Err, bila aku baca dan buat research sikit-sikit, baru aku paham apa itu diet yang sebetulnya. So untuk itu, aku akan refer 3 website ni untuk amalkan diet yang agak sihat.

1. Kevin Zahri
2. Zaki Khan
3. Susu Sejat

Psssttt..Rupa-rupanya nak kurus pun kena ada ilmu tau. Jangan main hentam jer :p

Kita perlu tahu, setiap makanan yang kita makan, ade nilai kalori nya tersendiri. So hati-hati, takut terlebih pengambilan kalori, dan pengeluaran kalori dari badan pulak takde. Badan akan maintain gemuk atau makin gemuk huu

Kalori keluar masuk dari badan memang penting, dalam diet seharian.

Nak makan, makan jugak. Kesihatan badan pun kenala jaga :p

So sekarang aku aktifkan diri aku balik. Kadang-kadang, memalam aku main badminton untuk bakar lemak.

So bila aktif, berkurangla sikit kalori dalam badan. Kalau biarkan dia berkumpul, akan jadi lemak. Dan lemak yang berkumpul akan buat badan kita makin gemuk.. Nak? huhu
So secara general nya, kalau nak kurus senang je. Kena tau jumlah kalori yang masuk dan keluar dari badan. Kalau masih tak tau kedua tu, korang kena refer website yang aku share kat atas ni lah 🙂
Tu je setakat ni.
OKBai,
ASTraveler 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *