/ Wednesday, August 8, 2018

Apa itu Sweeper Dalam Dunia Hiking?

Hi semua.

Dah lama tak jengah blog.

Makin hari makin busy :p

Ok back to the topic.

Sweeper.

Yang mana biasa hiking, masuk hutan mesti akan tau apa itu Sweeper dan siapa Sweeper.

Sumber Google
Bagi aku sweeper ni adalah orang terpenting dalam setiap trip pendakian. Kalau takde sweeper, takut peserta newbie, gagal ke puncak.

Silap-silap ada yang sesat. Al-maklumlah dalam hutan, macam-macam boleh berlaku.

Jangan cakap besar! >.<

Siapa Sweeper?

Sweeper adalah orang yang terakhir dalam trek. Menjaga peserta, supaya semuanya selamat sampai ke puncak dengan jayanya.

Jangan ada seorang peserta pun yang tertinggal. 

Penting tu wei.

So kalau nak mendaki mana-mana gunung, pastikan sweeper korang adalah seorang yang sangat bertanggungjawab. Tidak pentingkan diri sendiri dan perlu ada sifat kesabaran yang menggunung tinggi.

Aku pernah join satu trip ke Gunung Rajah pada tahun 2014. Ramai peserta, tak ingat berapa orang. Newbie lagi masa tu.

Gambar time hiking Gunung Kinabalu 2014
Biasanya newbie la yang akan selalu tertinggal dekat belakang. So tugas sweeper amatlah penting bagi memastikan kita sampai dengan selamat.

Tapi sayangnya, trip aku join tu sweeper entah hilang kemana. Maybe sebab lambat sangat kot. Nak kejar masa katanya. 

Dia tinggalkan kitorang kat belakang hahhaa. 

Nasib baik ada seorang mamat ni, kitorang panggil dia Art Badang.

Kenal?

Dia pulak yang jadi guide merangkap sweeper kitorang. Nasib baik dia gagah :p huhu

Macam-macam la yang berlaku masa tu. Tapi alhamdulillah semuanya pulang dengan selamat.

Kenangan pahit. 

Ini la salah satu sebab kenapa aku blacklist Gunung Rajah sampai sekarang ahaha!

Trip ke Sg Lepoh. Tahun bila tak ingat :p
Dalam group hiking last week, ada yang tnya, Apa kriteria yang perlu ada pada seorang Sweeper?

Ini jawapan dia. Pada pandangan aku la.

Seorang sweeper mestilah:

Bertanggung jawab.
Penyabar
Tak poyo
Tak cakap besar
Tak cepat pewai
 Tak kejar nama
 Time hiking tak berlari
 Berpengalaman
 Yang paling penting, tak penting kan diri sendiri

Kalau korang takde kesemua ciri-ciri kat atas ni, jangan mengada nak jadi sweeper. Lepuk kang! hahaa Then, nak hiking pun korang kena pilih sweeper yang betul-betul ada ciri-ciri kat atas ni. Kalau tak, nangis dalam hutan. huu

Kalau jenis hiking yang nak berlari je ke puncak, ko hiking sorang-sorang tak payah bawak group :p

Ngerti?

Oklah, tu je nak share.

Aku ni pun dah lama tak hiking. Sekarang suka yang santai-santai je. Camping.

This week ke Sg Pauh CH, inshaAllah :D

Adios,
ASTraveler 2018

2 comments:

  1. Salam & Hye,

    Dekat mana nak dapatkan software untuk vertical profile tu ya? Or any software yang boleh kita kaji keadaan track and elevation sebelum hiking. Boleh reply dekat aisya.azman@gmail.com

    Thank you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm hi :D

      track / elevation not sure aps apa. Sbb biasa pakai jam sahaja. then lepas hiking tu baru tau elevation dia.

      Kalau aps utk Altimeter tu, bole download Altimeter PRO atau pakai jam yang ada 3 sensor macam suunto/garmin

      Delete

Followers

Instagram

Tweet