Bakar Lemak

Wednesday, November 1, 2017

Salam 1 November 2017!

Dah makan? :p

Lunch perlu, jangan skip!

Harini aku just nak share sikit pasal, diet.

Ramai orang nak diet, nak kurus. Tapi cara jaga pemakanan adalah salah.

Mula-mula aku dulu pun, amalkan diet yang salah jugak hahah! Maybe sebab malas membaca, dan suka ikut teori sendiri.

Lunch dulu makan 3 bijik karipap. Taknak makan nasi konon.. (Masa tu tak tau tentang kalori in-out, main bedal je) Patutla badan tak kurus-kurus, walau makan karipap je time lunch :p

SKIP MAKAN, BOLEH KURUS & FIT. Eh?

Err, bila aku baca dan buat research sikit-sikit, baru aku paham apa itu diet yang sebetulnya. So untuk itu, aku akan refer 3 website ni untuk amalkan diet yang agak sihat.

1. Kevin Zahri
2. Zaki Khan
3. Susu Sejat

Psssttt..Rupa-rupanya nak kurus pun kena ada ilmu tau. Jangan main hentam jer :p

Kita perlu tahu, setiap makanan yang kita makan, ade nilai kalori nya tersendiri. So hati-hati, takut terlebih pengambilan kalori, dan pengeluaran kalori dari badan pulak takde. Badan akan maintain gemuk atau makin gemuk huu

Kalori keluar masuk dari badan memang penting, dalam diet seharian.

Nak makan, makan jugak. Kesihatan badan pun kenala jaga :p

So sekarang aku aktifkan diri aku balik. Kadang-kadang, memalam aku main badminton untuk bakar lemak.


So bila aktif, berkurangla sikit kalori dalam badan. Kalau biarkan dia berkumpul, akan jadi lemak. Dan lemak yang berkumpul akan buat badan kita makin gemuk.. Nak? huhu

So secara general nya, kalau nak kurus senang je. Kena tau jumlah kalori yang masuk dan keluar dari badan. Kalau masih tak tau kedua tu, korang kena refer website yang aku share kat atas ni lah :)

Tu je setakat ni.

OKBai,
ASTraveler 2017

12 comments

  1. best jugak tips2 mcm ni! btw thanks tau follow blog Myra. Followed you back on Google+ and added you on GFC list. All the best!

    Pretty Little Things

    ReplyDelete
  2. terima kasih sudi singgah blog mama, mama singgah dan follow kembali

    ReplyDelete
  3. Bestnya bakar lemak. Lemak mama pun dh mula berkumpul semula ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe. buat kt rumah pun boleh mama.. mcm lari setempat ker hihi

      Delete
  4. Betul sangat2...buat apa apa pun kena ada ilmu baru apa yg kita buat berhasil

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. kalau tak sampai sudah tak menjadi huhu

      Delete
  5. Adeh kena tahu kalori kuar masuk ke..mmg tgh nk diet tp x la check kalori tu patut la x kurus2

    ReplyDelete
  6. Lagi best kalau ada buat in group. Boleh keep on supoorting each other.

    ReplyDelete

Chit Chat

Latest Instagrams

© Aku Seorang Traveler. Design by Fearne.