Hi semua.

Kali ni aku nak update, ada satu restoran dekat Seksyen 7, Shah Alam ni memang agak murah.

Lunch dekat Restoran Hot Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah.

Ni 1st time aku singgah. Sebab dah tak tahu nak makan apa, lunch haritu.

Bukan harini ek. 

Set Nasi Kukus dengan Ayam Goreng Berempah dia.. Just RM5.50. Air dekat dalam balang FREE.! Ada dua balang;

1. Air suam
2. Air Manis.

Time aku singgah haritu, dapat rasa air sirap campur ape entah. Yang ni versi sejukla. Berais. Tapi takde ais ketul-ketul dekat dalam gelas :p



Nahh tu dia murahkan? Sekali makan, RM5.50 untuk set Nasi Kukus. Banyak pulak tu. Air free jer.. Tapi kalau tak suka air Free tu. Nak order lain pun boleh, tapi kena bayar.

Haritu, aku order;

1x Set Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
1x Nasi Putih + Tomyam Ayam Pedas
1x Telur Dadar
1x Milo Ais
2x Air sirap (FREE)

Total: RM15. ada sen sen. Aku lupa :p Kenyang beb, murah pulak tu..

P/S: Set Nasi Kukus cedok sendiri. Air free pun amik sendiri. Lain-lain order jer diorang hantar.

Tomyam dia memang not bad.



Ala, lupa nak snap gambar kawan aku makan set Nasi Kukus :p hahaha

Takpelah. Nanti korang tengok sendiri.. Yang penting sedap!

Nak cari kedai ni, aku tak sure alamat. Google pun tak jumpa sebab aku rasa kedai ni baru bukak. Terletak sederet dengan Kedai Gadgets World 666.

Korang waze jalan ni,

 Jalan Plumbum X 7/X, Pusat Komersial Seksyen 7 Shah Alam. InshaAllah jumpa.. Kalau salah sorry :D

OkBai,
ASTraveler

Hot Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah

Thursday, December 22, 2016

Salam hai!

Dah lama tak post blog. Sekarang dah nak masuk minggu kedua bulan Disember 2016. Oh, lagi beberapa hari je lagi nak masuk tahun baru 2017.

Apa plan?

Nak cakap pasal plan, memang semua benda kita nak buat kan? Itu lah, ini lah.
Last² satu pun tak dapat buat, sebab tak tahu yang mana satu nak buat hahaha!
Lately aku busy sikit, dengan kerja² partime. Making album lah, shoot sana sini. Penat wei. Tapi sabar jelah. Hidup mesti diteruskan.

So, balik pada topik. Kali ni macam lain sikit topiknya. Bout diet. Actualy aku nak start diet balik, macam 3tahun yang lalu. Try la #eatclean.

Er, sebab apa tetiba nak diet?

Sebab badan ni makin lama makin comel. Hahah. So berdiet lah sekarang ni. Baru bape hari start. Tadaaaa, ni #breakfast pagi tadi. 

Scramble Egg Sandwich Blackpepper


Nilai kalori (kcal) dalam 185kcal. Sikit kalori nya sebab homemade maybe. Saya refer aps yang boleh kira kcal makanan. Nak kata tepat sangat tu, tak jugak. Tapi at least kita tahu nilainya +-.

Sebelum aku mula diet yang seimbang pada tahun 2013, memang kena banyak membaca.

Antara blog yang aku baca dan refer;

2. Zaki Khan (Kalau nak eatclean/built body)

Memang banyak info untuk kita tahu dan paham sebelum kita nak mulakan apa-apa jenis diet sekali pun.. Jangan main taram jer. Tak paham konsep, lepas tu diet. Bila diet tak kurus-kurus, nak salah kan siapa? hahahaa!

Bagi aku, dalam banyak-banyak diet. Aku pilih diet yang seimbang. Taknak diet yang mengarut-ngarut sampai boleh jejaskan organ dalaman kita dsb.

Okla,

setakat ni je dulu aku nak share. Nanti aku share lagi siap resepi diet yang aku try dekat rumah :D

Bai,
ASTraveler

Diet

Thursday, December 8, 2016

Assalam,

err, kali ni aku nak share pasal 8Share. Tau 8Share? 8Share ni boleh buat duit, kalau kita selalu share artikel yang 8Share bagi kat kita untuk share.

Baru-baru ni, aku dah #CashOut RM50 dari 8Share. Boleh tahan cepat jugak dari Nuffnang yang dah bertahun-tahun aku join. 8Share ni, baru jugak aku join. Dalam tahun ni, dah boleh cash out duit.


Cepatkan?

Senang jer nak join. Free sign up, then kita share link dekat media sosial popular macam,

1. Facebook
2. Twitter
3. Google Plus

Kawan-kawan kiter klik, kita akan dapat reward berbentuk duit. Paling minima untuk cash out, RM50.

Proses aku cash out ke akaun maybank aku haritu, takdela lama sangat. Dalam seminggu+. Alhamdulillah dapat jugak dari takde.

So pada yang saper aktif online, macam FB, twitter dsb. Korang boleh join 8Share ni. Nak join, korang boleh sign up dekat link bawah ni.


Then, jangan lupa download Aps 8Share dekat Play Store. Dalam fon nanti, lagi senang nak share :D

Daftar sudah, download Aps sudah. Kemudian, share! Mudah..

Ni lepas aku CashOut, dah earning RM7.20

Contoh kalau nak share artikel dari 8Share,
Aku akui, 8Share memang lagi cepat dari Nuffnang. Dah lebih RM50 aku earning dalam 8Share untuk tahun ni. Kalau Nuffnang, dah lebih dari 6tahun, baru dapat CashOut sekali, tahun lepas RM50. Lama kan? hahaa!

So ape lagi, korang try pulak 8Share. Daftar free je, tak kena bayar pun :)

GOOD LUCK!

Eh jap, nak intai bape dah aku earn dekat Nuffnang lepas CashOut tahun lepas..

Baru RM18.49. Dah lebih setahun :p *lambat


Tips: Kena rajin share la. Kalau tak rajin, takde jugak duit masuk bergolek dalam akaun 8share :p

OkBai,
ASTraveler

Mudahnya Buat Duit Dengan 8Share

Wednesday, November 2, 2016

Salam semua. Salam 1 November! :p

Harini aku dengar cerita dari kawan aku sendiri. Diorang hiking Gunung Nuang, sabtu lepas. Dan takde prepare apa-apa.

Then lepas tu, apa yang diorang rasa?

Tak sangka Gunung Nuang tu tinggi. Ingatkan macam bukit biasa.

Sepatutnya;

* Kena review/google search dulu info tentang gunung yang kita nak naik.. Jangan main redah jer huhu

* Disebabkan diorang ingat sebuah gunung tu macam naik bukit biasa-biasa..So diorang tak prepare apa-apa. Hiking sehelai sepinggang je. Pegi hiking gunung dengan bag yang terisi sedikit makanan




Tak prepare barang-barang keperluan, seperti

* Waterproof case untuk barangan yang tak boleh kena air macam smartphone. Disebabkan tak bawak waterproof case, smartphone rosak masuk air. Tak sangka hujan lebat.

* Rain Coat, kalau hujan. Raincoat sangat penting. Kalau tak bawak, then hujan pulak turun dengan lebat. Memang sejuk menggigil. huhu. Silap-silap boleh demam.

* Kasut hiking. Kalau boleh pakai kasut yang sesuai bila nak hiking masuk hutan. Tambah-tambah naik gunung. Nak jimat, pakai kasut getah. Kalau pakai kasut jogging. Akibatnya ada salah seorang kawan diorang, terseliuh kaki. huhu

* First Aid. Penting. Kalau la terkena gigitan serangga, terluka kena duri dsb.

* Headlamp. Trekking dalam gelap. huuuu bahaya..

* Makanan/minuman untuk tenaga. Makanan/Minuman kena bawak secukupnya. Kalau makanan/minuman takde. Pun payah jugak. Nanti pengsan dalam hutan. Bergantung pada gunung apa kita nak naik. Kalau setakat naik Broga, takkan nak bawak makanan penuh satu bag kan? :)

So, barang-barang yang aku mention dekat atas ni sangatla PENTING. Jangan ambil mudah. Pada siapa yang plan nak hiking tu, at least kena prepare barang-barang keperluan. Kalau masuk hutan, bukan macam kita masuk mall besar-besar dalam bandar tu. :D Dunia dalam hutan lain, sedikit sebanyak kita kena timba ilmu hutan juga sikit.

Nak baca banyak info, korang boleh join forum Gunung Online atau boleh join group Hiking Camping Around Malaysia (HACAM) dekat facebook.

Okbai,
ASTraveler

Pentingnya Persediaan Dan Barang Keperluan Ketika Mendaki

Tuesday, November 1, 2016


Salam semua. Dah lunch?

Aku tengah lunch depan pc sambil menaip. Sebab tetiba keluar idea nak tulis pasal ni.

Saje je nak up pasal G7. Sejak aku terjebak dalam dunia hiking pada tahun 2010 dan mula aktif pada tahun 2014, slow pada 2015 dan sekarang baru nak terhegeh-hegeh hiking balik pada tahun 2016 ni, memang aku dah mula dengar-dengar pasal G7 ni.

Ade jugak dengar otai-otai hiker berborak, dan tanya soalan gini,

"Er, ko dah grad G7?"

Dah macam study kat Univ pulak, ada grad-grad kan? :p

Mengikut apa yang aku baca, G7 ni adalah senarai gunung-gunung yang melebihi ketinggian 7ribu kaki. Wah, tinggi tu. Kalau aku, tak mampu!

Antara gunung-gunung yang tersenarai dalam G7 ni adalah seperti berikut,

1. Gunung Tahan (7,186 kaki)
2. Gunung Korbu (7,162 kaki)
3. Gunung Yong Belar (7,156 kaki)
4. Gunung Gayong (7,129 kaki)
5. Gunung Chamah (7,210 kaki)
6. Gunung Yong Yap (7,110 kaki)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089 kaki)

Lakaran Trek Trans Korbu-Gayong-Yong Belar. Aku cedok dari Google Image

Gunung Tahan tu memang paling tak tahan. Sape yang pernah naik Gunung Tahan, memang world. Sebab aku belum mampu :D

Dan pada saper yang dah "Grad" G7 ni, memang power.! Dalam istilah lain, hebat. Tahniah aku ucapkan.

Grad G7 bermaksud, dah sapu/mendaki semua 7 gunung yang tersenarai diatas. Phewwww!

Tapi bagi aku, tamat G7 ke, G12 ke dsb, itu tak penting. Sebab tujuan aku hiking ni, bukan sebab nak kejar G7, tapi aku nak lihat dan menikmati alam dengan meluas, dan sekali gus aku boleh pikir keagungan ciptaan Allah SWT dekat atas bumi yang luas ni.

Dalam erti kata lain, boleh muhasabah kan diri kita yang kerdil ni :(

Cipta rekod masa dan ketinggian itu tak penting...

Kalau tamat G7 sekali pun, kita sebagai muslim kalau lupa Pencipta kita, masa masuk hutan, naik gunung tinggi mana pun tak guna jugak. Takut nanti, kita rasa kitalah yang lagi hebat dari Pencipta dan sekali gus bole lupa diri. huhu. Itu yang takut tu..

**Yang aku perhati la sebelum ni, bila naik gunung tu..ramai yang kejar masa nak naik ke puncak. Mana yang wajib, tolak tepi.. huhu

Sementara nak tau lagi pasal G7, aku bukak forum Gunung Online, dan aku terjumpa statement ni,

Nak besarkan gambar, klik je gambar :p

Memang sangat setuju.

Walau apapun yang penting, niat kita mendaki tu, sebab apa. Dan apa pengajaran dan pengalaman yang kita dapat dari aktiviti mendaki ni. Betul tak? :)

OKla. Back to the topic. Soalan yang sering ditanya, apa itu G7, dah pun terjawab.

G7 ni adalah senarai 7 Gunung yang ada dekat Semenanjung (Kecuali Sabah/Sarawak). Yang masing-masing mempunyai ketinggian melebihi 7ribu kaki. Sape yang dah grad G7 ni, person yang ikhtiraf atau sijil ada ke tak. Itu aku tak sure. :D Yang penting, apabila kita hiking, kita boleh nikmati keindahan alam dengan baik dan sekali gus dapat release tension dari tekanan kerja weekdays kita, kan kan?

**Pada sape yang dah bekerja la. hihi

OK tu jela nak cerita :p TQ pada yang sudi singgah baca blog aku. Selamat Mendaki!

Info (Sumber Gunung Online)

G7 = & Gunung yang mempunyai ketinggian 7000kaki keatas disekitar Semenanjung Malaysia.
5 dalam kawasan Perak (ada yang menjadi penanda Sempadan negeri)
Korbu, Gayung, Yong Belar, Yong Yap, Ulu Sepat

1 di Kelantan (Chamah)
1 di Pahang (Tahan)

dan boleh la dikatakan 6 diatas Banjaran Titiwangsa 1 di Banjaran Tahan..
lain-lain info adalah

Perjalanan yang biasa dibuat untuk ke gunung tersebut melibatkan jumlah hari seperti dibawah :
Gng Tahan : 8hari
Gng Korbu & Gayung : 4hari/5hari
Gng Yong Belar : 3hari
Gng Yong Yap : 2hari/3hari
Gng Chamah & Ulu Sepat : 8hari/5hari

Dari segi tahap kesukaran pula (susah ke senang)
Gng Chamah & Ulu Sepat
Gng Tahan
Gng Korbu & Gayung
Gng Yong Belar
Gng Yong Yap

Nota Kaki: Mencari pengalaman, mengembara satu dunia dsb itu, sangatla baik untuk kita. Cuma satu jer, jangan lupa pada-Nya kerana kita dan alam ni semua milik Dia :)

OkBai,
ASTraveler

Apa Itu Istilah G7 Di Kalangan Para Pendaki?

Wednesday, October 26, 2016

Assalam,

Post kali ni, aku just nak share senarai kedai-kedai outdoor yang ada dekat Malaysia. Ade yang aku pernah pergi/beli, dan ade yang belum pernah pegi lagi.

InshaAllah next, bole la usha.. :p

Pada siape yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia outdoor ni, for surela korang tercari-cari kedai outdoor kan? So, kat sini aku listkan sedikit sebanyak yang aku tahu. Then maybe dekat dengan tempat korang, atau bole beli online je, lagi senang :p

OK, lets check it out!





  • COREZONE Sdn Bhd
Alamat:
42, Jalan SS2/24, 47300 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

Tel : 603 7873 5560
Fax : 603 7873 5560

E-mail: info@mycorezone.com

Web: http://www.mycorezone.com

Website: http://sportsdirect.com.my/

  • Outdoor Dynamics
Tel / Fax: 04-656 3345

E-mail: info@outdoordynamics.com.my

Website: www.outdoordynamics.com.my

Alamat:

97-G-18 , The Pallazia,
Jalan Bukit Gambir,
11700 Gelugor,
Penang, Malaysia.

Opening Hours

Monday – Friday: 11am – 8pm
(Friday closed from 12.30 – 2.30pm)
Saturday: 11am – 5pm
Sunday: Closed



  • Kedai Abe Mat Trading/ Basecamp Shah Alam
Address: 11 A, Jalan Keluli AL7/AL, Taman Perindustrian Bukit Raja Selatan, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia
Phone: +60 17-979 4794

Website: www.basecampmalaysia.com/

FB Abe Mat: https://www.facebook.com/abe.trading



  • Outdoor Gear Malaysia (OGM)
Alamat:

OGM Shop
B2-5-1, Kompleks Space U8,
No. 6 Persiaran Pasak Bumi,
Taman Bukit Jelutong,
Seksyen U8,
40150 Shah Alam,
Selangor.
Tue-Fri: 11am – 8pm
*Sat & Sun: 12noon – 5pm
Closed on Mondays and Public Holidays

Website: http://www.outdoor-gear-malaysia.com/



  • Pacad Backpack
H/P: +6013-6068448

FB: https://www.facebook.com/Pacadbackpack



  • Outdoor World Adventure
Address:
2, Jalan Dagang SB 4/2, Mines Wellness City, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia

FB: www.facebook.com/outdoorworldadventure

H/P: +6019-3525484



  • Decathlon
Website: https://www.decathlon.my

Email: MY@decathlon.net

Call us @ +03 6280 6701

ADDRESS:
8trium, 8trium @ Bandar Sri Damansara, Sri Damansara, 8trium @ Bandar Sri Damansara, 52200

Opening hours: 9 AM to 9 PM, 365 days



  • Sri Damansara Outdoor
Website: http://www.sridamansaraoutdoor.com/

ALAMAT:
SRI DAMANSARA OUTDOOR
LOT 1.45, LEVEL 1,
DESA COMPLEX, JALAN KEPONG,
52100, KUALA LUMPUR.

Fax: 03-6261 5467

HOTLINE:
012-2779828
call | sms | whatsapp
(RAPI)

EMAIL:
sales@sdo.my

WAKTU OPERASI:
ISNIN - AHAD
(10.00AM-06.00PM)



  • RRE Outdoor
Website: http://www.kedaicamping.com.my/

Emel: info@kedaicamping.com.my

H/P: +6019-330 1934



  • Night Force Online Store
Website: http://9force.com.my/

H/P: +6016-6016323



  • Evergreen Adventure
Website: http://www.evergreenadventure.com/

Alamat:
No. 46, Jalan Kilang Midah,
Taman Midah,Cheras,
56000 Kuala Lumpur,Malaysia.

Tel:  03-9173 3000
Fax: 03-9173 6000



  • OutdoorShop.com.my
Website: http://www.outdoorshop.com.my/

Alamat:
My Asia Marketing Sdn. Bhd.
B-06-10, Ativo Plaza,
Jalan PJU 9/1, Bandar Sri Damansara,
52200 Kuala Lumpur, Malaysia.

Email:  outdoorshop@myasia.com.my

Telephone No: +603-62709297

  • Explorer
Website: http://www.exploreroutfitter.com/

Address:
E-store @ Explorer Online Shopping
HQ : Unit 11-19, Level U1/G4, Block C5, Publika Solaris Dutamas, 50480 Kuala Lumpur

Atria Shopping Gallery
Damansara Jaya, Unit 19-20, Level 3, Selangor

Batu 9 Giant Cheras
Lot G1-G8, Giant, Cheras
Lebuhraya Cheras Kajang 43200
Cheras Selangor



  • EcoSports
Website: http://eco-sports.com.my/

Alamat:
ECOSPORTS
7A Jalan Bandar 3
Taman Melawati
53100 Kuala Lumpur

Tel: +6019 3122181
Fax: +603 41066488

Email: enquiry@eco-sports.com.my



  • The Guide ProShop
Website: http://www.theguideproshop.com/

Address:
Lot 305(ground floor/back door), Lorong Selangor, Pusat Bandar Melawati, 53100, Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur. Malaysia (Near to Public Bank Taman Melawati)

Tel : +603-40111939

Email : info@theguideproshop.com

Whatsup/Hp: Wan +6018-3548977 or Eddie +6016-3320122



  • Outdoor Adventure Gear
Website: http://www.outdoorcentrestore.com/

Alamat:
242-C, Jalan Ampang
Ampang
50450 Kuala Lumpur
Malaysia


Opening Hours:

Monday - Friday : 9.30 - 6.30 pm
Saturday : 10.00 - 5.00 pm
Sunday & Public Holidays: Gone Camping

  • Coleman Malaysia
Website: http://coleman.com.my/

Address:
No.4, Jalan Para U8/103 Bukit Jelutong Industrial Park, Seksyen U8, 40150 Shah Alam, Malaysia.

Telephone:
1300 88 8388

Sunway Pyramid Store:
LG2.137, Sunway Pyramid Shopping Mall
No.3, Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway,
47500 Subang Jaya, Selangor, Malaysia.



  • Verticale Malaysia
Website: http://www.verticale.my/

Alamat:
Vertical Adventure and Equipments Sdn Bhd
2-105, Jalan Prima SG 3/2, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor,Malaysia
t: +603 6178 4348
email: helo@verticale.my

Business Hours
Monday - Friday - 12pm to 8pm / Saturday -11am to 6pm / Sun - off


  • Urban Adventure
FB: http://www.facebook.com/worldofsportsmalaysia

Phone No: +603-2201-4339


  • Jenoba Outdoor
Website: http://www.jenoba.com.my/

Address:
Jenoba
Lot 266, Tingkat 1,
Jalan Haji Jusoh,
22000 Jerteh, Terengganu

Telephone: 09-6904632


  • Isman Ismail
FB: www.facebook.com/thesemegamba

H/P: +6012-3514142

  • Toko Bocha Outdoor Niaga
Alamat:
No.19, Jalan Manis 7, Taman Segar, 56100 Cheras, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia
Phone: +60 18-222 0675

FB: www.facebook.com/bochaoutdoorniaga

  • Lusuh Adventure
Website: http://www.lusuh.com.my/

Address:
Lusuh adventure
NO. 2A (1st Floor) , Jalan H 3, Fasa 6,
Taman Melawati
53100 Kuala Lumpur

Telephone:
011 -1220-7394


  • Abot Shop
Website: http://www.abotshopgear.com/

Address:
Abotshop Gear 
Abot Outdoor Resources, 
Lot 301, 3rd Floor, Blok A, Kuantan Center Point,
25200 Kuantan, Pahang, 

Telephone:
012-3183814



  • PTT Outdoor



Phone No. : +6017-749 0549


  • OUTPOST CAMPING & ADVENTURE GEAR


TEL: 03 - 92747559  ext 101 
WHATSAPP: 012-7505536

Setakat ni senarai ni jer yang aku tahu. Mana yang aku takde list dalam ni, korang boleh tambah dekat ruangan komen! :D Mana yang aku colorkan kuning tu, sangat recomended.

Semoga bermanfaat!

Ok Bai,
ASTraveler

Senarai Kedai Outdoor Di Malaysia

Monday, October 24, 2016

Ni dia, virtual tour Pekan Nabalu. Sape belum pegi, korang boleh tengok ni. Cantik wei!


Bole nampak Gunung Kinabalu, memang nice view!

More info pasal Pekan Nabalu, korang bole baca sini;

Pekan Nabalu, Sabah

Bai,
ASTraveler

Pekan Nabalu, Sabah

Thursday, October 20, 2016

Assalam,

Haaaa. Tetiba rasa nak update pasal Bukit Batu Putih, since pagi tadi ada yang bergurau kata,
Rumah dia ada dekat atas bukit ni (Di group HACAM)

Memain ek ko dik! Hahaha

Ok back to da topic. Bukit Batu Putih, Tanjung Tuan yang terletak dekat PD (Port Dickson) Negeri Sembilan. Pertama kali aku jejak, pada 31 Ogos yang lalu. Baru harini rasa nak update. Hahaa

Bukit ni tak tinggi pun, dalam 300meter-. Lupa nak tengok ketinggian dekat jam :p Sebab excited sangat nak bergambar :p

Bukit Batu Putih, Tanjung Tuan
Nampak tak bukit tu, color putih secoet diantara kehijauan pokok-pokok? Tu la bukit nyer. Tak tinggi, tapi agak mencanak.

Ade 3 laluan.

1) Paling senang ikut jalan ber tar.
2) Sederhana, laluan belah kiri bukit, kalau kita tengok dari gambar diatas.
3) Agak extreme sikit, laluan batu, tengah-tengah bukit

Pada mulanya, aku plan cuma nak bercamping kat tepi pantai. Nak dengar ombak laut jer. Tenang. Tapi tetiba kena racun dengan kengkawan. Ternaik la bukit tu...Diorang kata dah alang-alang sampai kan. Lagipun tak tinggi mana.

Aku betolak dari KL hampir jam 11pm. Sampai sana dalam dekat pukul 1pg kot, sebab jem. Malam merdeka kan? :p

Parking di tepi Ilham Resort. Then masuk. Actualy kena bayar sorang RM1, tapi disebabkan tengah malam takde orang jaga. So pagi esok masa nak keluar, bayar.


Sampai tapak khemah, kitorang pasang Fly. Actualy bukan aku yang pasang. Tapi otai gunung, yang glamor dengan nama panggilan "Abah Niesa" :D Sape  kenal? hehee.

Abah Niesa yang setup semua. Kitorang tinggal tido jer. hahaa..

Malam tu, aku macam tak boleh tido. Sebab aku tengok air laut, makin lama makin naik. Lagipun cuaca macam nak hujan. Tapi alhamdulillah tak hujan..

Last last, tertido jugak....

Bangun pagi, tengok pantai. Tenang jer. :) Air dia bole tahan biru jugak.



Memang syiok. Lepak lama, makan-makan. Pastu kawan dok racun naik bukit.. Tapi ikut trek kedua. Yang sederhana jer. Nak sampai puncak, takdela lama mana pun. Kurang dari sejam. Lama lagi Broga :p

Naik tengahari tu, memang ramai giler orang. Dah macam ada pesta je kat atas bukit tu..


Nampak tak manusia, punyerla ramai. Lain kali kalau nak pegi, kena naik petang then tunggu sunset. Kata orang, sana sunset cantik. Kalau sunrise tak nampak. 

Sementara beratur tunggu orang. Aku bergambar banyak sikit kat situ.


Abaikan muka dah gemok sebab dah lama tak hiking. Sob Sob!
Biru tak? Tapi gambar ni aku kasi filter sikit. Biasala guna Instagram :p
Lepas tunggu punya tunggu orang makin ramai. Aku dengan kengkawan naik je. Kang berjanggut pulak nak tunggu orang takde. Sebab masa turun tu pun, masih ramai lagi yang dok naik. Siap bawak anak-anak kecik lagi.

Amboi, kecik-kecik dah hiking. Bagus-bagus :p

Nah akhirnya sampai jugak..

Puncak Bukit Batu Putih
Nak bergambar atas ni pun bukan main kena tunggu turn. Aiyakkk! Panas wei tunggu atas tu lama-lama. Bergambar jap, pastu turun. Alhamdulillah dapat naik jugak akhirnya...

So next trip, kita ubah haluan pulak... :D InshaAllah tahun depan, Mt Lawu. Semoga dipermudahkan!

Pada sape yang belum pernah naik Bukit Batu Putih, aku sugest korang naik awal pagi atau lewat petang. Takde orang sangat.. :D Atau tengah malam. Tapi kalau tengah malam tak nampak pulak air laut yang agak biru hahaha.

Gambar batu karang ni lupa nak upload hahaha. So aku upload sekali :p
Okla, tu je aku nak share!

Selamat mendaki,
ASTraveler

Bukit Batu Putih, Tanjung Tuan

Assalam,

Selamat pagi semua :) Sihat? Dengar-dengar GST nak naik 8%? Betul ker? Habisla nanti barang-barang #outdoor naik harga huuuu... Pasal GST kita tolak tepi la.. ekkekee..

Berbalik pada topik. Memandangkan semalam ade yang bertanya, apa perlu bawak kalau nak mendaki Gunung Kinabalu...

Disebabkan aku pernah jejak Puncak Gunung Kinabalu pada tahun 2014, alhamdulillah. Bole la aku share sikit sebanyak yang aku bawak sebelum ni ketika mendaki.

Sebelum share, aku nak tunjuk sikit gambar selfie masa atas gunung :p tadaaaaaaaa! *versi kartun!


Mulut, hidung aku tutup, kepala tutup sebab sejuk. Time aku jejak ni, suhu almost 5 darjah celcius +- Memang sangat sejuk. Rasa kebas pipi. huhu

Nak naik Kinabalu ni, mesti kena prepare barang dengan lengkap. Sebab suhu kat atas tu, bukan macam suhu gunung yang ada dekat Semenanjung. Tapi gunung yang tinggi-tinggi macam Gunung Tahan ke, Yong Belar etc tu tak tau la pulak bape suhu sejuk dia.. Sebab tak pernah jejak pun. Kalau orang ajak pun, aku tak mampu kot huhu..

Gambar kurang cantik, sebab guna fon murah :p

So, antara barang yang wajib kita bawak masa mendaki Gunung Kinabalu adalah

  • Long John (Thermal, yang memanaskan/kekalkan suhu badan)
Longjohn
  • Sweater/Windbraker. Pilih yang ringan-ringan
Windbraker Jacket
  • Snow cap. Nak tutup kepala. Sejuk kot. Atau setengah orang dia pakai buff jer. Buff ni bole tutup kepala dan boleh tutup hidung/mulut sekali. Lagi senang.
Snowcap

Buff
  • Glove (thermal dan boleh sentuh skrin handphone) kang nak snap gambar pakai phone susah plak kalau yang jenis biasa tu. fon tak detect :p , atau glove getah pun ok. **Waterproof
Karrimor Thermal Gloves. Contoh glove yang aku pakai haritu
  • Hiking pole.
  • Raincoat. Penting sebab kita tak tau cuaca. Kalau hujan, tak bawak raincoat memang naya.
Raincoat, dekat 7E ada jual. Bawah RM6
  • Stokin, bawak spare lebih dari satu

  • First Aid. Letakla minyak panas, hansaplast, panadol etc
  • Coklat bar, gula-gula bawak banyak. Untuk tenaga. 100 plus bawak sebotol, untuk spare.

  • Hydration Bladder. Penting. Air kena bawak lebih. Jangan bawak botol air, berat wehhh... Bawak hydration bladder macam kat bawah ni,
Hydration Bladder



Nanti bole minum terus dari bag, macamni..
  • Headlamp. Sebab nanti nak naik puncak start trekking jam 2.30pg, gelap. So headlamp sangat penting. Takkan ko nak tumpang orang punye lampu kan? Be prepare.. huhuuu **Jangan lupa bateri dia sekali. Kalau headlamp ada, bateri takde tak guna jugak :p
Headlamp

Bila dah pakai rupa dia gini..
  • Kasut kenala yang sesuai. Yang grip. Sebab nanti, dekat puncak memang kena jalan atas batu jer.. Nak murah kasut getah. Tapi kena kasi modify sikit. Untuk lebih selesa. 

  • Rain Cover tuk bag. 
Rain Cover. Sesetengah bag memang dah ada. Kalau takde, kena beli lain.

  • Smartphone Waterproof Case. Kalau hujan, fon yang tak bole kena air. Nahas! :p
Waterproof Case tuk Handphone

  • Bag 60L atau bag besar-besar (tinggal kat Laban Rata, porter bawakkan tapi kena bayar ikut berat. Kalau nak bawak sendiri pun boleh huhu) Naik puncak bawak bag kecik2 jer. Macam aku bawak bag 2L. Muat-muat bawak coklat, hydration bladder etc.

  • Bawak peralatan mandi etc. Kot la nak mandi. Kalau aku memang tak mandi, sejukk giler. Sekadar gosok gigi, dan basuh muka sudah memadai. Kang demam, tak dapat naik puncak huhu. Mandi-mandi ni dekat Laban Rata ya, bukan dekat puncak :p

  • T-Shirt, etc bawak lebih dari satu.

  • Debu, Tayyamum untuk wudhu. Atas puncak takde air, so debu ni senang nak berwudhu untuk solat subuh yer. WAJIB solat.
Debu ni ada jual, sekitar RM15 kebawah.


So, ni la antara barang-barang penting yang WAJIB kita bawak. Kena buat list. Takut terlupa nak bawak. huhu. Share mana yang aku tahu jerla. Yang mana takde, korang bole tambah-tambah dekat ruangan komen ;)

Good luck pada siapa yang baru nak tawan Gunung Kinabalu! :D

Wassalam,
ASTraveler


Persiapan Mendaki Ke Gunung Kinabalu

Wednesday, October 19, 2016

Saper yang belum sampai Masjid Bandaraya, Kota Kinabalu ni.. Nah tengok Virtual Tour area masjid ni. Cantik!



Info lanjut, korang boleh baca sini; Masjid Bandaraya, KK Sabah

OkBai,
ASTraveler

Masjid Bandaraya, Kota Kinabalu

Tuesday, October 18, 2016

Salam semua,

Sape yang masih mencari buku travel, bole dapatkan dengan saya. Tapi pos sahaja, tiada COD :) 



1-3 buku = RM22/buku
4 buah buku keatas = RM20/buku

Postage RM6 (1-2buah) 3 keatas tambah RM2 setiap buku

STOK ADALAH TERHAD!


Whatsapp 01114922333

Buku Travelog

Wednesday, October 12, 2016

Salam semua,

Last weekend, masa sambutan #HariSukanNegara aku dengan kawan pegi panjat Broga. Asalnya plan aku nak ke Lepoh Waterfall, tapi disebabkan kawan ada yang tak pernah jejak Broga. So aku buat keputusan pegi naik Broga.

#HariSukanNegara. 

Sebenarnya aku tak tau pun, Sabtu lepas orang dok sambut #HariSukanNegara. Bila dah sampai parking Broga baru tau, haritu Hari Sukan. Ya ampun, memang full giler parking. Nasib baik kete aku kecik, parking mencelah jela. Alhamdulillah dapatla jugak space walau kecik.
#Parking dah naik, RM3/entry. 2 tahun lepas aku pegi, parking hanya RM2. So dah naik RM1. Takdelah mahala mana pun. Tapi, aku cuma cadangkan yang pihak dok caj parking tu jaga dan upgrade tempat parking lebih elok atau ber TAR. Kete lowered macam aku, memang tak sesuai masuk parking kat Broga tu. Aduii hahaha

Nak naik atas pun, punyala ramai orang. Beratur. :p



Rezeki pagi tu naik, cantik. Awan kepul-kepul. Masa ni dalam around 8pg :) Lambat naik sebab ramai orang.. Cari parking pun satu hal hahaha.


Cuba panjat gak batu, walau dalam hati ni gayat. :p





Tengokla manusia, bagaikan semut :p


Haritu hike dengan #OtaiGunung. Sape tak kenal dengan trademark otai ni kan? :)


Broga ni ada 4 puncak. Sampai puncak ke 4, aku lepak atas batu tengok gelagat orang eehhee.. Tak tinggi pun, saje panas-panas badan. Tengok jam, ketinggian dalam 330m je pun :D So sesaper pun boleh naik kan, dari duduk umah kumpul lemak :p



Sebelum lepak atas batu puncak ke 4 tu, kitorang ada jumpe satu group pompuan. Ada sorang tu siap bawak dia punya baju konvo. Ape lagi, aku pun shoot la.. Yang bestnya, kitorang borak macam dah kenal lama. Padahal baru kenal je, tu pun sebab diorang nak panjat batu besar ni. Perghh gayat! 
Nah, tu dia #PhotoShoot yang tak sengaja aku shoot. Rezeki budak tu, sebab FOC (free of charge) haha!











So sape yang belum pernah panjat Bukit Broga, pegila redah. View cantik, tak tinggi. Santai-santai jer. Cuma masa nak naik puncak tu, trek agak botak sikit sebab ramai sangat naik dan agak licin kalau lepas hujan. 

Nah review Broga aku cedok dekat WikiPedia.

Broga Hills
Bukit Broga terletak di bahagian Timur Pekan Semenyih, Selangor Darul Ehsan sejauh 4 kilometer menghala ke Broga. Ketinggiannya ialah 400 meter dari paras laut.
Bukit Broga kini menjadi tumpuan orang ramai terutama di hari minggu dan cuti umum sebagai tempat rekreasi. Malahan dengan ketinggian yang sederhana ini mampu menjadi lokasi latihan bagi mereka yang suka dengan aktiviti pendakian.
Bukit Broga juga menjadi lokasi bagi penggemar fotografi untuk merakam gambar matahari terbit dan terbenam. Ia juga merupakan awal pendakian untuk mendaki gunung Tok Wan.

Sekian
ASTraveler

Broga Hills

Chit Chat

Latest Instagrams

© Aku Seorang Traveler. Design by Fearne.