Assalam,

Ape kabar semua? Jerebu kembali lagi. Tengok macam makin teruk je. Kat luar tu oren je cahaya. huhu. Jaga kesihatan ok!

Ahad lepas, aku pegi makan malam dekat Restoran Vicchuda Tomyam & Seafood. Pernah dengar tak? Restoran makanan ala Thai ni banyak cawangan dia. Aku pegi cawangan Vicchuda, Damansara Uptown. Aku try Tomyam. Memang best! Makanan lain-lain pun not bad, sedap! Tak nyesal pegi.

Servis dia pun bagus. Cepat! Harga dia? Dont worry, tak mahal :)

Aku dengan 2 orang lagi kawan aku makan haritu,

2 Nasi Putih
2 Telur Dadar
1 tomyam merah campur
1 tomyam putih ayam
1 kuetiow tomyam
3 air kosong sejuk

Total semua, RM24. So korang kira sendiri murah ke tak :D

Menu Tomyam boleh pilih samada tomyam putih atau tomyam merah. Aku selalu makan tomyam putih. Nyumm nyumm

Tomyam Putih + Nasi Putih + Telur Dadar = Set sendiri order




Tomyam + Sambal belacan + timun = Set Vichuda

Pergh sambal belacan dia, 2 mangkuk kecik aku bedal. Licin! hahaa

Memang bestla. Korang wajib cuba. Makanan ala thai yang lain pun, sedap. Tapi aku tak pernah order menu lain selain tomyam. Kawan aku pernah order menu lain, dan dia kata sedap. :D So korang kena try sendiri.

Restoran Vichuda ni memang banyak cawangan. Salah satunya, ada jugak di Shah Alam & Kota Damansara. Area lain aku tak sure lagi dekat mana yang ada. Yang ni aku redah dekat Damansara Uptown, Damansara. So sesaper yang tinggal dekat-dekat area Damansara, PJ ni. Boleh singgah makan sini. 

VICCHUDA TOMYAM & SEAFOOD (Halal)
24 Jalan SS21/35, 
Damansara Utama, 
47400 Petaling Jaya, Selangor 
Malaysia 
03-7722-3481
Dibuka dari Lunch Hour sampai lewat malam (12am+)

Gambar restoran atas ni, cedok dari Google

Okla, selamat mencuba! :D

Nota Kaki: Perkataan yang di bold dan di merahkan kat atas ni, sebab aku tak reti nak eja. hahaha

OKBai,
AkuSeorangTraveler

Restoran Vicchuda Tomyam & Seafood

Tuesday, October 20, 2015

Assalam,

Haa, satu lagi gerai best aku nak share. Gerai Mee Rebus Pak Yusof, terletak dekat Taman Medan, Petaling Jaya. Bukan restoran, tapi gerai dalam Pasar Pagi Taman Medan, setiap hari Sabtu dengan Ahad, dari jam 8pg-12tgh mungkin. Mee rebus kat sini, perghh memang sedap giler. Makan, mesti licin! :D



Aku biasa lepak makan sini, weekend je. Tu pun kalau ada masa terluang atau memang teringin sangat nak makan. Wajib pegi. 

Gerai dia kecik je. Meja pun ada dalam 4 buah meja. Nak makan, kena tunggu turn nak duduk kalau full. Selalu pegi tak penah tak full, kalau bernasib baik, adala tempat nak duduk makan. Kalau nasib tak baik, sampai-sampai tengok dah full, terpaksa order makanan dan air dulu, kemudian bila orang lain dah habis makan, baru boleh duduk makan. 

**Jangan risau bungkus pun boleh!

Mee rebus dia ada 2 jenis je. 

1) Mee Rebus Biasa RM4
2) Mee Rebus Daging RM5

Untuk air pulak, tak banyak pilihan. Biasanya ada, teh O ais, teh ais, siap limau, air kosong. Air lain tak sure, maklumla gerai kecik je, sangat terhad. Tapi orang sentiasa ada makan dekat situ.

Mee Rebus biasa. Nampak sedap tak? :D



Semua yang makan kat situ, semua orang akan fokus makan je. Senyap nak menghabiskan mee rebus masing-masing. Tak tahu sebab apa. Sebab sedap ke, atau nak cepat sebab tempat terhad? Dengan aku-aku sekali makan senyap, borak-borak sesikit je kalau menunggu order sampai.

Tapi takdela rasa kelam kabut nak habiskan makan. Makan santai-santai, sampai habis. :D

Nah licin. 

Lepas makan, kenyang boleh la jalan-jalan cuci mata dekat pasar pagi. Macam-macam ada. Baju, tudung, t-shirt, baju-baju bundle, DVD, CD, kuih-muih, buah-buahan, barang-barang basah. Macam-macam adala. Semua ada kat situ. Murah pun murah.

Kalau takut duit keluar banyak. Bawak RM10 je. OK? :p

Ok, so pada saper yang nak try Mee Rebus Pak Yusof ni, boleh #waze;

Jalan PJS 4/27A, Taman Medan, PJ

Kalau nampak ramai orang parking kete tepi-tepi jalan tu, haaa adala tu pasar pagi dekat-dekat situ. Korang round satu pasar pagi tu, akan jumpala gerai Mee Rebus Pak Yusof.

Mee Rebus ni memang wajib tryla!
Nak pegi makan, kena awal. Takut habis. Kalau habis cepat, gerai tutup cepat! ;)

Nota Kaki: Kalau tak silap aku, gerai Mee Rebus Pak Yusof ni ada restoran. Kawan aku yang cakapla. Tapi aku tak tahu celah mana restoran mee rebus ni. Nanti kena terjah :D

Babai,
AkuSeorangTraveler

Mee Rebus Pak Yusof Taman Medan

Monday, October 12, 2015

Assalam,

Hi semua! Lama dah tak jenguk blog. Pagi ni, sempat! :D

Minggu lepas, aku makan Nasi Ayam Penyet dekat Restoran Wong Solo Seksyen 7, Shah Alam. So semalam aku try bawak kawan-kawan aku makan Nasi Ayam Penyet dekat Restoran Pecel Lele Padang Jawa, Shah Alam/Klang. 

Gambar ni cedok dari en.Google


Restoran Pecel Lele Padang Jawa, bagi aku memang terbaik setakat ni. Sedap, murah, servis pun cepat, layanan pun OK. Yang penting sekali, nasi putih dengan kuah sup cedok sendiri. Cedok la bape banyak korang nak cedok.

Segenggam , dua genggam, tiga genggam nasi? Ikut la banyak mana. Kalau tengok secara kasar, cara owner ni, memang ikhlas nak berniaga. Tak berkira. :) Tu la pasal maju!

Semalam makan kat situ, aku order 2 menu;

1) 2 set Nasi Ayam Penyet
2) 2 Air Kosong

Total: RM10.60





Air kosong, segelas RM0.30. So kiranya Set Ayam Penyet tu RM5 sepinggan. Murah kan? Kalau
dekat Restoran Wong Solo, satu set Ayam Penyet RM10.90. Jauh beza harganya :) Mungkin sebab restoran tu Wong Solo sewa mahal, beraircond. Restoran Pecel Lele ni, biasa-biasa saja, berkipas tapi takdelah panas. Selesa je. Bagi aku lah :)

** Air jus dia pun murah je, RM1.50 segelas.




Ehsan Google



Memang murah, sedap. Ayam penyet dia, rangup, rapuh (ikan keli), lembut hahhaa! Pastu kena dengan sambal dia tu, perghh licin.

So pada sape yang belum try lagi makan Nasi Ayam Penyet dekat sini, korang boleh #waze ikut alamat bawah ni;

1) Retoran Pecel Lele Padang Jawa, Seksyen 16/17 Shah Alam
2) Kalau tak jumpe jugak, korang tanya orang. Restoran ni sangat glemer habaq hanggg! Penuh dengan student UiTM.

Sesape yang tak penah makan kat sini. Cara nak order makan dekat sini, lain sikit. Bukan kena tunggu waiter datang amik order. Kita kena pegi terus ke kaunter, bayar terus menu apa nak makan, jangan lupa bagitau meja mana. Dekat setiap meja ada nombor :) Sebab nanti dia tanya,

Meja mana ya?

Lepas bayar tu, terus amik nasi putih dengan kuah sup sendiri. Bawak ke meja masing-masing. Then tunggu la menu ayam penyet dan air, akan dihantar oleh pelayan restoran.

Eh, nasi putih tak cukup la!

Jangan risau, nasi putih boleh tambah-tambah. Macam makan dekat rumah. Free je! Side menu lain ada, korang boleh tambah, contoh macam bergedel dan lain-lain.

Wajib cuba makan kat sini! Mesti repeat lagi nanti :D

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Restoran Pecel Lele Padang Jawa


Assalam semua,

Selamat pagi! Mulakan harimu dengan sarapan pagi :D Jangan skip sebab takut gemuk. Yang suka skip tu la akan gemuk, percayalah! hahaha :D

Nothing nak post untuk pagi ni, cuma nak cakap,

"Semoga hari ini lebih baik dari semalam :)"

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Selamat Pagi Semua!

Wednesday, October 7, 2015

Assalam,

Ahad lepas aku pegi singgah makan dekat Restoran Wong Solo, Seksyen 7 Shah Alam. Menu pilihan time tu, Set Nasi Penyet Ayam Bakar. Harga set ayam bakar tu, RM10.90. Seperti gambar dibawah. Not bad bukan?


Dekat restoran ni, menu makanan semua ala-ala Indonesia. Termasuk dengan semua pelayan restoran, semua orang Indo. Tukang masak, mungkin datang dari Indo jugak kot :D

Set ayam penyet ni, kalau kita tak nak order air pun takpe. Sebab set ni memang dah free satu bekas mineral water kecik. Refer gambar, air mineral disebelah kanan pinggan :) Kecik kan?

Kalau aku tak cukup, kecik tu. So kena order air lain!

Sedap dia, not bad. 

Nak kata tak sedap langsung, tak. Nak kata sedap giler pun tak jugak! So korang kena try sendiri. Mungkin tekak ada yang rasa sedap giler. Kalau tengok pelanggan yang menunggu turn nak makan, memang ramai. Beratur tunggu meja kosong nak makan. Mesti sedap giler ni. *Menu lain maybe

Set Nasi Penyet ada 4 jenis

1. Ayam Bakar
2. Ayam Goreng
3. Ayam Penyet
4. Pecel Lele atau Ikan Keli

Sumber: Google Image

Haritu makan, ada sikit pengalaman tak best dekat restoran tu. Order hampir satu jam, baru dapat makanan. Tu pun pegi mintak dekat kaunter makanan. Siap pekerja perempuan yang jaga kaunter makanan tu, boleh pulak marah-marah. Padahal diorang yang lambat.

Orang sebelah yang lambat sampai dari kitorang, diorang punya makanan sampai dulu. Mula-mula cool jela. Maybe ayam bakar lambat. Tapi menunggu dekat sejam, sampai orang sebelah dah selesai makan, makanan tak dapat-dapat. Pegi kaunter mintak.

Kawan Aku: Makanan tak sampai lagi, dah lama tunggu
Pekerja Perempuan: Meja mana **Gaya Kerek
Kawan Aku: Meja 19
Pekerja Perempuan: Nah nah pi hantar ** Nada marah!

Aik? Hhahaa. Menyirap je rasa. So last la makan dekat restoran tu. haha. Banyak lagi restoran ayam penyet best-best. Satu lagi restoran ayam penyet dekat Padang Jawa, Shah Alam tu. Sedap, murah dan layanan baik punya! Nanti aku review. hehe!

So sesaper nak try makan dekat Restoran Wong Solo ni, boleh #waze atau #googlemap alamat bawah ni;

Restoran Wong Solo,
No. 8G & 10G, Jalan Plumbum P7/P, Seksyen 7, Selangor, 40000 Shah Alam, Malaysia
Phone:+60 3-5523 2894
Dah terlambat nak solat, takpe restoran ni ada surau :)

Nota Kaki: Kalau restoran yang ada owner/peniaga sombong-sombong, sorry dah lepas ni tak pegi situ lagi. Banyak lagi resotran sedap-sedap dalam malaysia ni hehe ;) Berniaga jangan sombong, nanti rugi!

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Restoran Wong Solo

Tuesday, October 6, 2015


klik banner untuk join

FUYOOO !!! GIVEAWAY 
by Mama Darwiish

Hadiah  :
1x Leonovo A560 + 8Gb SD Card 
1x Cartoon Power Bank 8800 mAh 
1x Mini MP3
1x Neesya Serum
1x Cash RM50

Tempoh :
28 Sept 2015 - 28 Okt 2015
Pengumuman Pemenang 31 Okt 2015
Syarat-syarat :

1. Blogger yang beralamat di malaysia
2. Wajib mempunyai akaun instagram
3. Follow, Add, Like semua blog, fanpage, G+, instagram penaja
4. Copy Code yang disediakan dan paste di ruang html blog anda
5. Tag minimum 3 rakan  anda yang lain dan pastikan mereka tahu
6. Tinggalkan link penyertaan & emel di kotak komen entri ini

Pemilihan pemenang :

1. Kesemua pemenang akan dipilih menggunakan random
2. Penyertaan akan terbatal jika gagal ikut syarat terutama No.2
3. Pemenang akan dihubungi melalui email

Follow Blog  :

http://mamadarwiish.blogspot.my/ http://sharingiscaring-fiza.blogspot.my/ http://unclezuan.com/ http://mrspuex.blogspot.my/ http://mekzumbie.blogspot.my/ http://www.hafizhafizol.my/ http://aderakukeysah.blogspot.my/

Follow G+ :  : Khalid Kyle Blurrydino

Like Page Penaja :
Mama Darwiish
SuperMom With SuperKids
Blog Uncle Zuan
MrsPuexDotBlogspotDotCom
Gloxina17
Acacia Beauty Care HQ
Qyra Beauty Care

Follow Instagram :

@qyrabeautycare

Tag Kawan:
1. Jari Manis
2. Scdha Sein
3. Radin Fadli

Aku join je. Mana tau ada rezeki :D

FUYOOO !!! GGIVEAWAY BY MAMA DARWIISH

Monday, October 5, 2015

haaaa,

aku kuciwa dengan IT Fair dekat Mid Valley minggu lepas. 2-4 Oktober 2015. Iklan bukan main lagi.

Pendrive 8GB @ RM1**
Hard Disk 1TB RM99*
Hard Disk 700GB @ RM89*



Pegi dan round sampai habis. Satu pun takde harga tu. Semua harga sama macam harga pasaran. Baik aku pegi Digital Mall, PJ. Lagi bagus. hahaha! Sebab memang harga dia sama macam dekat IT Fair Mid Valley haritu. :p

Rugi masa. Tapi takpela, sambil cuci mata :D

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Kuciwa Dengan IT Fair @ Mid Valley


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua
Give Away yang ditunggu tunggu oleh cik en dan sponsar sponsar cik en akan bermula pada 1/10/2015 sehingga 30/10/2015
Hadiah bernilai lebih dari RM 1000 boleh dimenangi dengan penyertaan 18 sponsar untuk 28 orang peserta yang bertuah. Mungkin anda salah seorangnnya. Jadi apa tunggu lagi, mari mencuba dengan join Giveaway Nurfuzie Dot Com #1 ini dengan syarat yang sangat mudah.
Kalau sertai Insyallah rezeki itu ada, Kalau tidak sertai sudah tentu rezekinya tiada
Ini syarat yang perlu untuk menjadikan rezeki itu jadi kenyataan


1. Buat satu entry bertajuk " Giveaway Nurfuzie Dot Com #1"

2. Follow  dan like semua sponsar dibawah ini  dan copy html dan paste di HTML entri korang :

Follow Blog
Nurfuzie , Julia Jamaludin , Lisa Hlovate , Along , MrsYatie , KhalidKyle , Shad , Nona , Farah , Athirah Diyana , Ejulz , Addin , Nik Ainaa , KawaidesuConcept , Emy Amelia , Irrayyan , Sporting Mummy , SayidahNapisah

Follow Instagram
Nurfuzie , Lisa Hlovate , Along , Shad , KhalidKyle , Athirah Diyana , Ejulz , Nik Ainaa , KawaidesuConcept , Nona , Emy Amelia , Marsha farprettybylh

Follow Twitter


Follow Google+


Masukkan Dalam Bloglist
Farah , MrsYatie , Addin , Irrayyan , SayidahNapisah

Fanpage

Nurfuzie.com
Along Maisuri
Shad
Ejulz
Farprettybylh
Kawaidesu Concept
Sayidah Napisah
Emy Amelia
Carehappytips
Jeragat LESS? Seronok
Follow
Cahaya Farah
Irrayan

3. Publish dan letakkan link entri tersebut di komen entri  Giveaway Nurfuzie Dot Com #1 sahaja

Tarikh Give away ini bermula 1/10/2015 sehingga 30/10/2015.

Giveaway Nurfuzie Dot Com #1

Friday, October 2, 2015

Yeahh, esok dah start cuti.

Malam ni nak tengok film Everest, mudahan ada tayang dekat GSC Mid Valley. Haritu cek takde. Ada certain-certain GSC/TGV je ada. Dekat Mid takde tayang. Fuh! Senang sikit kalau pegi kat tempat dah biasa pegi. Tempat-tempat lain yang tak biasa pegi tu nanti, leceh lak!



Esok nak serbu IT Fair dekat Mid Valley, ada pernah tengok iklan, harga pendrive 8GB @ RM1 je. Tapi ada tanda ** (Mungkin kena beli borong atau ada syarat lain). Yang penting nak tengok depan mata esok!

Murah!

Okbai,
AkuSeorangTraveler


IT Fair @ Mid Valley

Waaaa, cepatnyer masa berlalu!

Good bye September, hello October! >_<

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Hello October!

Thursday, October 1, 2015

Latest Instagrams

© Aku Seorang Traveler. Design by Fearne.