Tahan Bersin, OK Ke Tak OK?

Monday, July 6, 2015

Assalam,

Tetiba lak rasa nak update something pagi ni, pasal bersin.

Haaaachomm! :p

Baru aku perasan, ramai jugak dikalangan kita-kita ni kalau nak bersin ditahan. Kenapa ya? Kadang-kadang kesian jugak bunyinye tu, tak lepas. Kalau aku, lepaskan habis. Sebab salah satunya akan rasa lega lepas bersin.


Korang tau tak, kalau selalu sangat tahan bersin apa kesan? Aku terbaca artikel ni dekat satu blog. kesan kepada siapa yang selalu menahan bersin. Antaranya;

  • Menyebabkan patah tulang rawan hidung.
  • Pecah gendang telinga.
  • Gangguan pendengaran.
  • Veritgo
  • Keluar mata dari soketnya.
Hurm, agak bahaya sebenarnya menahan bersin. Padahal bersin tu bagus, sebab dia akan membersihkan rongga korang. Tapi pelik, ramai yang dok tahan bersin, sampai kadang-kadang tu bunyi yang terkeluar tu macam tersepit. hahaha :D

Vertigo (dari bahasa Latin vertō "gerakan berputar") adalah salah satu bentuk sakit kepala dimana penderita mengalami persepsi gerakan yang tidak semestinya (biasanya gerakan berputar atau melayang) yang disebapkan oleh gangguan pada sistem vestibular.

OK Bai!
AkuSeorangTraveler

4 comments

  1. Saya selalu bila nak bersin je ade akan ada org yg pandang pastu x jadi haha

    Jom Terjah: Bukti cukai GST menyusahkan rakyat berbanding SST

    ReplyDelete
  2. Hahhaa. Samala. Tp lau jadi, mmg puasla. Lega rasa! Hahaa

    ReplyDelete
  3. Setiap kali bersin... Jantung kite akan berhenti... Sebab tu kot orang tahan bersin... Keh Keh Keh...

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Aku Seorang Traveler. Design by Fearne.