Nak Tambah Button Like Di Setiap Post

Wednesday, July 1, 2015

Assalam,

Selamat pagi dan salam 14 Ramadhan. :) Entri kalo ni, aku nak kongsi pasal "Nak Tambah Button Like Facebook" di setiap posting korang di blog.

Jenuh jugakla aku cari, asyik tak jadi je. Last-last jumpa satu blog ni, memang cara dia explain jelas dan mudah paham. Then, bila aku dah dapat, dan paham. Aku pulak nak share dengan korang kat blog aku. Jom kiter memanjang-manjangkan ilmu yang ada. :D

Nak Tambah Button Like Di Setiap Post

Ikut langkah-langkah ni bebaik;

1) Sign In blog korang

2) Pastu pegi "Template" then "edit HTML"



3) Pastu, tekan Ctrl + F, untuk cari code ini <data:post.body/>


4) Lepas dah jumpa, code tadi. Copy code dibawah ni;

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

5) Lepas dah Copy, korang Paste code atas ni betul-betul kat bawah code <data:post.body/> ni. Contoh dia gini.



Eh, belum habis lagi tau. Lepas dah paste code tadi tu, cari lagi code ni, tekan Ctrl + F <data:post.body/>. Dan paste lagi code atas tadi, betul-betul dibawah code yang kita cari tadi.

**Kira kena buat dua kali la, sebab code <data:post.body/> ada dua. So dua-dua kena paste dengan code yang korang copy tadi. Pastu siap!

Berjaya tak? :D

Sekian!

Nota Kaki: Kalau time nak copy code tu, ada nampak smiley di celah-celah code. Sila refresh blog ni, supaya hilang ikon tu. Lepas refresh copy cepat-cepat, nanti takut lak timbul lagi smiley tu :D Thanks!

Aku akan tulis apa yang aku rasa, apa yang aku lihat dan apa yang aku dengar,
©AkuSeorangTraveler

Post a Comment

Latest Instagrams

© Aku Seorang Traveler. Design by Fearne.