Cara Nak Tambah Recent Komen Di Blog

Tuesday, July 7, 2015

Assalam,

Salam 20 Ramadhan 1436H.

Argghhh dah masuk 20 hari, harini kita berpuasa, cepatnyer masa berlalu kan? @-)

OK. Pagi ni, aku cari Widget nak tambah recent komen, sebab kekadang tak perasan ada orang komen. So kalau kita tambah widget ni, senang. Terus dapat update.

Bila aku dah berjaya buat, so aku nak share gakla dengan korang. Yang mana nak tambah tu, boleh ikut cara aku buat ni. :)

Cara Nak Tambah Widget Recent Komen Di Blog

1) Macam biasa, log in acc blog korang
2) Buka Layout macam gambar kat bawah ni,


Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript

3) Lepas dah Add HTML/JavaScript, akan keluar box macam kat bawah ni;


4) Title tu letakla apa yang korang suka. Then content kosong atas ni, paste dengan code kat bawah ni;

<style type="text/css">
ul.helploggercomments{list-style: none;margin: 0;padding: 0;}
.helploggercomments li {background: none !important;margin: 0 0 6px !important;padding: 0 0 6px 0 !important;display: block;clear: both;overflow: hidden;list-style: none;word-break:break-all;}
.helploggercomments li .avatarImage {padding: 3px;
background: #fefefe;-webkit-box-shadow: 0 1px 1px #ccc;-moz-box-shadow: 0 1px 1px #ccc;box-shadow: 0 1px 1px #ccc;float: left;margin: 0 6px 0 0;position: relative;overflow: hidden;}
http://4.bp.blogspot.com/-SRSVCXNxbAc/UrbxxXd06YI/AAAAAAAAFl4/332qncR9pD4/s1600/default-avatar.jpg
.helploggercomments li img {padding: 0px;position: relative;overflow: hidden;display: block;}
.helploggercomments li span {margin-top: 4px;color: #666;display: block;font-size: 12px;font-style: italic;line-height: 1.4;}
</style>
<script type="text/javascript">
//<![CDATA[
    // Recent Comments Settings
    var
 numComments  = 5,
 showAvatar  = true,
 avatarSize  = 60,
 roundAvatar = true,
 characters  = 40,
 showMorelink = false,
 moreLinktext = "More »",
 defaultAvatar  = "http://4.bp.blogspot.com/-SRSVCXNxbAc/UrbxxXd06YI/AAAAAAAAFl4/332qncR9pD4/s1600/default-avatar.jpg",
 hideCredits = true;
//]]>
</script>
<script type="text/javascript" src="http://helplogger.googlecode.com/svn/trunk/helplogger/[helplogger.blogspot.com]recent-comments.js"></script>
<script type="text/javascript" src="/feeds/comments/default?alt=json&callback=helploggercomments&max-results=5"></script><div style="font-size: 10px; float: right; margin-top: -15px">Get this <a href="http://akuseorangtraveler.blogspot.com/2015/07/cara-nak-tambah-recent-komen-di-blog.html" rel="nofollow" >Recent Comments Widget</a></div>

5) Then Save.

P/S: No 5 kat atas ni, boleh tukar-tukar banyak mana korang nak show komen terbaru tu nanti.

Habis!

Nota Kaki: Cara mudah nak copy, select yang mana korang nk copy lepas tu, tekan Ctrl + C

Ok Bai,
AkuSeorangTraveler

3 comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. My 2cent idea... Tak guna recent comment pon tak apa... Jimat space loading... Try set email notification utk tahu komen baru masuk adalah lebih baik... :-)

    ReplyDelete

Chit Chat

Latest Instagrams

© Aku Seorang Traveler. Design by Fearne.