/ Monday, June 8, 2015

Gunung Kinabalu

Assalam hi.

Sape penah hiking Gunung Kinabalu?

Alhamdulillah, aku dah berjaya tawan Kinabalu pada tahun 2014. Tahun lepas. :)

Kitorang satu group 9 orang.

Tadaaa,


InshaAllah waktu ni memang kami ready, buat latihan stamina 6bulan sebelum mendaki.

Takut pancit!

Kos masa tu dalam RM600 exclud flight tix. Aku amik pakej 2D1N jer, bajet. 18 - 19 Ogos 2014.

ALHAMDULILLAH!

Macam biasa, sebelum hike, bergambar dulu dekat Kinabalu Park. Sejuk wei. Tak sure bape suhu masa tu, Maybe dalam 12-15 darjah. Sebab time kitorang pegi tu memang musim hujan.

Sebelum mendaki tu alhamdulillah tak hujan.



Dalam pakej, mmg Mesilau adalah trek pilihan, untuk mendaki. Aku tak pilih Timpohon. Walaupun trek Timpohon lagi pendek dari Mesilau. Sebab utama nya ialah, trek timpohon banyak tangga dan takde view. Hahaha

Mesilau trail, walaupun panjang tapi view dia sangat cantik. 

Memang cantik wei. Huuuu

Sebelum start hiking, macam biasa kena briefing dari guide² gunung. Kena sampai Laban Rata jam berapa, aspek keselamatan dsb.

Tadaaaa, ni antara gambar disepanjang laluan Mesilau Trail









Kami teruskan perjalanan ke Layang-layang. 

Tak ingat jam berapa sampai Layang-Layang. Tapi time tu sejuk gila, dan hujan.

Sebelum sampai Layang-Layang, kitorang lepak berehat jap dekat Pondok Magnolia.




Dalam beberapa minit lepas tu, kami teruskan perjalanan ke Layang-Layang. Tak bole lama², jauh lagi perjalanan. Takut nanti lewat lak sampai ke Laban Rata.




Petang tu makin sejuk, dan kami teruskan perjalan ke Laban Rata.

Akibat banyak sangat bergambar, aku jadi lambat sampai ke Laban Rata. Pukul 6.30ptg baru sampai huhu

Dekat Laban Rata, suhu cecah 5 darjah. Memang sejuk gila. Berasap mulut. Sampai Laban Rata je terus ke dewan makan.

Lepas makan, terus ke Gunting Lagadan untuk berehat sebelum teruskan perjalanan naik ke puncak pada jam 2.30pagi.

Memang kena bangun awal. Kalau lambat nanti tak bole ke puncak. Guide bagitau, mesti sampai Sayat-Sayat Check Point sebelum jam 4pagi.

Neves jugak masa tu, takut tak lepas. huhu

Trek last sebelum Sayat-Sayat memang berbatu. Kena melalui lereng batu dengan menggunakan tali yang disediakan. So, sarung tangan getah amatlah penting time ni.




Alhamdulillah kami sampai Sayat-Sayat dalam masa yang ditetapkan. :)

Lepas tu, teruskan perjalanan ke puncak. Sepanjang perjalanan ke puncak tu, bila tengok view disekeliling. 

SubhanAllah, memang cantik gila. Alhamdulillah time tu cuaca cantik.

Cerah!



Puncak Seringgit



ALHAMDULILLAH



Aku dan kengkawan berjaya ke puncak dalam jam 8pg+

Lepak atas puncak tu tak lama pun. Sebab ada time frame jugak nak sampai Laban Rata balik. Takut kalau lewat sangat, angin kuat dekat atas puncak tu.

So kitorang gerak dalam jam 10pg kalau tak silap. Tu pun dah lewat, dan tak ramai dah dekat atas tu.

Masa turun, banyak gakla snap gambar. Sebab cantik wei











Turun tu kena ikut Timpohon, so Hadap la tangga! haha


Alhamdulillah kitorang sampai gate bawah dalam jam 6ptg. Dah nak gelap. Huhu.. Dan malam tu jugak gerak balik ke KK.

Anyway, Thank you to Awang Graseka, eh. Awang Suzaini yang arrange trip ni. My BFF, peneman dan sorg lagi kawan senior masa dekat UiTM dulu, Kak Azimah yang cantik. 

Memang enjoy dan inilah pengalaman yang paling best!

Sape belum pernah pegi, aku nak review sikit pasal Gunung Kinabalu ni.

Gunung Kinabalu/Mount Kinabalu, Sabah

Terletak di Negeri Sabah di Bawah Bayu. Lebih kurang 3jam perjalan dari Bandar Kota Kinabalu, Sabah

Mempunyai ketinggian 4,095m dari aras laut atau 13,435 kaki

Puncak tertinggi di Malaysia, dan Asia Tenggara

Ada dua trek, Timpohon dan Mesilau. Nak view lebih cantik ikut Mesilau tapi jauh. Timpohon banyak dengan tangga tapi dekat sikit.

Trek dari bawah sampai Laban Rata, tak susah. Dari Laban Rata ke Puncak, agak memerlukan kekuatan tangan dan kaki sebab nak pegang tali naik ke atas melalui lereng batu. Pakai kasut getah best, sangat grip!

Suhu antara 1-5 darjah celcius. Tengok keadaan. Sebab masa aku pergi sebelum ni, musim hujan, so suhu dibawah 5 darjah kat Laban Rata.


Gunung Kinabalu telah direkodkan mempunyai tujuh puncak tertinggi iaitu:
Puncak Low (Low's Peak; 4095.2 m)

Puncak St. John (St. John's Peak; 4090.7 m)

Puncak Oyayubi Iwu/Puncak Victoria (Oyayubi Iwu Peak; 3975.8 m)

Puncak Kakak Buruk (Ugly Sister Peak)

Puncak Raja Edward (King Edward Peak)

Puncak Telinga Keldai (Donkey Ears Peak)

Puncak Tunku Abdul Rahman (Tunku Abdul Rahman Peak)

Selamat Maju Jaya pada yang baru nak pegi. Tapi buat masa sekarang ni, Gunung Kinabalu ditutup akibat gempa yang berlaku pada minggu lepas 5 June 2015.

Nota Kaki: Back to nature itu indah!

Wassalam,
AkuSeorangTraveler

No comments:

Post a Comment

Followers

Instagram

Tweet