Bukit Apek

Tuesday, June 9, 2015

Hi,

1st time aku hike dengan kawan-kawan baru. Sebab nak prepare naik Gunung Kinabalu, bulan Ogos 2014 tahun lepas. Pengalaman baru, kawan baru, aktiviti baru yang belum aku buat secara official sebelum ni. Yang ter hike adelah sebelum ni, pegi naik Bukit Tabur. ahahaha! Bab Bukit Tabur ni cerita lain. Nanti next post aku cerita.

Bukit Apek, atau orang panggil Apek Hill ni sesuai la untuk beginner hiker macam aku ni. Kalau plan nk try pengalaman baru, Hiking. Boleh try naik Bukit Apek. 1st time naik, mengah jugak sebab tak biasa. Sepanjang hike, alhamdulillah takde apa-apa yang berlaku. Cuma yang tak bestnye, puncak dia takde view pun. Lajak sikit kedepan dalam 45 minit kot, ada waterfall. Tapi kitorang tak lajak kedepan pun, cuma habiskan masa kat puncak dengan makan-makan, sebab dah banyak jugak tenaga hilang. :)



















Anyway memang enjoy gakla, sebab 1st time hiking. Ini pun sebab nak training naik Kinabalu. Kalo tak, tak pernah masuk hutan. Berjogging jela keje. ;)

Sape yang belum pernah pegi Apek Hill ni, aku nak review sikit pasal bukit ni.
  • Apek Hill/Bukit Apek
  • Dipanggil Bukit Apek, sebab ramai chinese kot yang hike kat situ
  • Terletak di Cheras sebelah Bukit Saga
  • Ketinggian dalam 1400kaki+-. Tinggi jugak
  • Trek dia boleh tahan, mengah jugakla bagi yang baru. Kalo dah biasa hiking berlari pun boleh kot?
Selamat mendaki!

Nota Kaki: Try la hiking, memang best. Rasa sekali nak lagi sampai jemu.

Wassalam,
AkuSeorangTraveler

Post a Comment

Latest Instagrams

© Aku Seorang Traveler. Design by Fearne.