Assalam,

Hari ni last, tahun 2015. Nak tutup tirai dah. Tahun 2016 pulak datang! :)



Apa azam kiter untuk tahun baru ni?

Apapun selamat tahun baru, selamat menempuh untuk permulaan tahun yang makin mencabar iaitu tahun 2016! Semoga kita semua dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dan semoga kita lebih baik dari tahun sebelum ni.

Menteri pesan suruh kita buat 2-3 kerja sekali gus lepas ni yer! :p

Okbai,
AkuSeorangTraveler


Bye bye 2015!

Thursday, December 31, 2015

Ni ceriter ahad lepas.

Lepas job shooting punyer citer, outdoor pengantin di area Wisma Negeri, Seremban Negeri Sembilan.

Lepas habis shoot tu, perut mula la lapar. Time hujan-hujan masa tu, sedap bedal tomyam! So cari la, guna Google Maps. Search kat situ, keluar la restoran-restoran yang ramai orang dah check in maybe. Beberapa list yang keluar,

1) Man Tomyam (closed)
2) Restoran Tomyam Turbo Seremban.

List restoran kedua, Restoran Tomyam Turbo Seremban. Nama restoran macam sedap. So apa lagi, klik Google Map, suruh navigate ke restoran tu. Jalan punye jalan, entah jalan mana yang dibawak. Sampai masuk lorong rumah taman, backlane + sidelane. Makin pelik. Dan mula give up, sebab restoran tak jumpa-jumpa.

Kekadang, google maps ni tak boleh caya jugak kan. Tapi mmg zaman sekarang, aps map paling penting untuk navigate kiter. Tanpa map, tak tahu la sesat sampai kemana. Padahal, zama sebelum wujudnya segala bagai aps maps ni, boleh je kan cari destinasi yang nak pegi. :p

Bila tak jumpa-jumpa tu, decide nak jalan balik ke arah bandar Seremban. Mana yang jumpe tu, pegi je. Sebab masa tu dah lapar sangat.

Otw jalan tu, tetiba ternampak dari jauh, board tulis "Restoran Bulan Seafood" dan ada gambar tomyam. Nampak gambar tu, macam sedap. Gambar je pun kan, lapar punyer pasal. So singgah. Bedal je, sedap tak sedap belakang citer.

Cari tempat duduk dan terus order. Menu ala-ala masakan thai la. Dah ada gambar tomyam tadi tu kan. So order untuk 2 orang makan;

1) Tomyam Seafood 1x
2) Somtam 1x
3) Nasi putih 2x
4) Telur dadar 2orang makan
5) Special Tea (tak ingat apa nama teh tu, tp nampak agak special)
6) Horlick Ais 1x
7) Air Kosong 1x
8) Extra ais


Waa, macam banyak sangat yang diorder.

1st sekali, rasa kuah tomyam dia. ermmm, sedap! :D So laju je makan, sampai kenyang. Alhamdulillah.

Bajet kami RM25. Rupanya, total semua yang dibayar RM21.50 sajer. Murah tak? Tomyam tu order satu je sebab, banyak boleh makan 2orang.

So aku suggest lau korang ada area seremban, boleh waze/google map restoran ni ikut alamat bawah ni;

Restoran Bulan Seafood
Jalan S2 F2, Garden Homes,
Seremban Negeri Sembilan.

Tu jer nak share. Next kiter ke Perak lagi yer! :D

Err, Restoran Tomyam Turbo tu agak-agak wujud ke tak yer orang Soghomban? :D

Okbai,
AkuSeorangTraveler

Restoran Bulan Seafood

Tuesday, December 22, 2015

Assalam semua.

Sihat? Aku bzzz dengan kerja hari-hari dan partime. So jarang dah update blog.

Last week, aku ade kerja dekat Teluk Intan. Nak berulang dari Kuala Kangsar, agak jauh. So terpaksa cari hotel, yang dekat-dekat dengan tempat kerja. Senang sambil kerja, sambil travel, walau dapat jalan-jalan 30 minit jer!

Last minit punye carian, memang agak risiko. Sebab weekend dan sekarang musim cuti sekolah. Takut semua full booked.

Try cari dekat Trivago. Agak mudah la kan, sebab takyah sibuk nak call-call untuk book. Semua dihujung jari. Yang bestnyer, kebanyakan hotel yang kita nak stay tu, deposit kena bayar masa kita nak check-in. Mudah!

Try-try cari, memang dapat la. Yang agak murah dan sangat selesa. Aku pilih Stephanie Hotel. Dapat harga murah, RM70 semalam, untuk 2org. Sangat puas hati. Cuma takde tingkap. Tu takde masalah, sebab bukan nak stay dalam bilik sepanjang hari :D

Actualy, Trivago dan booking.com memang sesuai untuk backpacker/traveler last minit. So memang aku suggest korang guna website ni untuk cari hotel etc. Tapi, korang kena baca betul-betul description yang tertera dalam booking.com, sebab bukan semua hotel, ada sediakan semua. Maksud aku, kelengkapan.

Traveler macam aku, aku pentingkan parking lot, air-cond, dan privacy. Kalo takde 3 ni susah. Tapi ikut keperluan korang laa :)

Dan jangan lupa, download Aps Trivago + Booking.com ni dekat mobile phone korang. Mudah nanti nak kesana. Sebab booking.com ada link dengan Google Map. So senang aps ni terus navigate kiter ke hotel tu, walau kiter berjalan kaki! :D


Menara Condong, ni jela tempat yang aku dapat ronda haritu! :p

Kbai,
AkuSeorangTraveler

Trivago & Booking.com

Monday, December 21, 2015

Assalam semua,

Wahh rasa lama sangat tak jengah blog. Membusy kan diri dengan kerja, kerja partime lagi sambil travel.

Tapi masih dalam Malaysia laaa. Tak keluar negara pun lagi. Tak pernah. One day, InshaAllah jika ada rezeki :)

Salam Disember pada semua, semoga akan datang kita lebih bermakna dan kena kerja lebih kuat lagi sebab....

Semua benda akan naik selepas ini! @_@

 

Sabor ajelaaaa.! Bagusla kalau kalian mendengar. MENDENGAR SAHAJA!


Wassalam,
AkuSeorangTraveler

Tambang Naik!

Thursday, December 3, 2015

Assalam,

Ape kabar semua? Jerebu kembali lagi. Tengok macam makin teruk je. Kat luar tu oren je cahaya. huhu. Jaga kesihatan ok!

Ahad lepas, aku pegi makan malam dekat Restoran Vicchuda Tomyam & Seafood. Pernah dengar tak? Restoran makanan ala Thai ni banyak cawangan dia. Aku pegi cawangan Vicchuda, Damansara Uptown. Aku try Tomyam. Memang best! Makanan lain-lain pun not bad, sedap! Tak nyesal pegi.

Servis dia pun bagus. Cepat! Harga dia? Dont worry, tak mahal :)

Aku dengan 2 orang lagi kawan aku makan haritu,

2 Nasi Putih
2 Telur Dadar
1 tomyam merah campur
1 tomyam putih ayam
1 kuetiow tomyam
3 air kosong sejuk

Total semua, RM24. So korang kira sendiri murah ke tak :D

Menu Tomyam boleh pilih samada tomyam putih atau tomyam merah. Aku selalu makan tomyam putih. Nyumm nyumm

Tomyam Putih + Nasi Putih + Telur Dadar = Set sendiri order




Tomyam + Sambal belacan + timun = Set Vichuda

Pergh sambal belacan dia, 2 mangkuk kecik aku bedal. Licin! hahaa

Memang bestla. Korang wajib cuba. Makanan ala thai yang lain pun, sedap. Tapi aku tak pernah order menu lain selain tomyam. Kawan aku pernah order menu lain, dan dia kata sedap. :D So korang kena try sendiri.

Restoran Vichuda ni memang banyak cawangan. Salah satunya, ada jugak di Shah Alam & Kota Damansara. Area lain aku tak sure lagi dekat mana yang ada. Yang ni aku redah dekat Damansara Uptown, Damansara. So sesaper yang tinggal dekat-dekat area Damansara, PJ ni. Boleh singgah makan sini. 

VICCHUDA TOMYAM & SEAFOOD (Halal)
24 Jalan SS21/35, 
Damansara Utama, 
47400 Petaling Jaya, Selangor 
Malaysia 
03-7722-3481
Dibuka dari Lunch Hour sampai lewat malam (12am+)

Gambar restoran atas ni, cedok dari Google

Okla, selamat mencuba! :D

Nota Kaki: Perkataan yang di bold dan di merahkan kat atas ni, sebab aku tak reti nak eja. hahaha

OKBai,
AkuSeorangTraveler

Restoran Vicchuda Tomyam & Seafood

Tuesday, October 20, 2015

Assalam,

Haa, satu lagi gerai best aku nak share. Gerai Mee Rebus Pak Yusof, terletak dekat Taman Medan, Petaling Jaya. Bukan restoran, tapi gerai dalam Pasar Pagi Taman Medan, setiap hari Sabtu dengan Ahad, dari jam 8pg-12tgh mungkin. Mee rebus kat sini, perghh memang sedap giler. Makan, mesti licin! :D



Aku biasa lepak makan sini, weekend je. Tu pun kalau ada masa terluang atau memang teringin sangat nak makan. Wajib pegi. 

Gerai dia kecik je. Meja pun ada dalam 4 buah meja. Nak makan, kena tunggu turn nak duduk kalau full. Selalu pegi tak penah tak full, kalau bernasib baik, adala tempat nak duduk makan. Kalau nasib tak baik, sampai-sampai tengok dah full, terpaksa order makanan dan air dulu, kemudian bila orang lain dah habis makan, baru boleh duduk makan. 

**Jangan risau bungkus pun boleh!

Mee rebus dia ada 2 jenis je. 

1) Mee Rebus Biasa RM4
2) Mee Rebus Daging RM5

Untuk air pulak, tak banyak pilihan. Biasanya ada, teh O ais, teh ais, siap limau, air kosong. Air lain tak sure, maklumla gerai kecik je, sangat terhad. Tapi orang sentiasa ada makan dekat situ.

Mee Rebus biasa. Nampak sedap tak? :D



Semua yang makan kat situ, semua orang akan fokus makan je. Senyap nak menghabiskan mee rebus masing-masing. Tak tahu sebab apa. Sebab sedap ke, atau nak cepat sebab tempat terhad? Dengan aku-aku sekali makan senyap, borak-borak sesikit je kalau menunggu order sampai.

Tapi takdela rasa kelam kabut nak habiskan makan. Makan santai-santai, sampai habis. :D

Nah licin. 

Lepas makan, kenyang boleh la jalan-jalan cuci mata dekat pasar pagi. Macam-macam ada. Baju, tudung, t-shirt, baju-baju bundle, DVD, CD, kuih-muih, buah-buahan, barang-barang basah. Macam-macam adala. Semua ada kat situ. Murah pun murah.

Kalau takut duit keluar banyak. Bawak RM10 je. OK? :p

Ok, so pada saper yang nak try Mee Rebus Pak Yusof ni, boleh #waze;

Jalan PJS 4/27A, Taman Medan, PJ

Kalau nampak ramai orang parking kete tepi-tepi jalan tu, haaa adala tu pasar pagi dekat-dekat situ. Korang round satu pasar pagi tu, akan jumpala gerai Mee Rebus Pak Yusof.

Mee Rebus ni memang wajib tryla!
Nak pegi makan, kena awal. Takut habis. Kalau habis cepat, gerai tutup cepat! ;)

Nota Kaki: Kalau tak silap aku, gerai Mee Rebus Pak Yusof ni ada restoran. Kawan aku yang cakapla. Tapi aku tak tahu celah mana restoran mee rebus ni. Nanti kena terjah :D

Babai,
AkuSeorangTraveler

Mee Rebus Pak Yusof Taman Medan

Monday, October 12, 2015

Assalam,

Hi semua! Lama dah tak jenguk blog. Pagi ni, sempat! :D

Minggu lepas, aku makan Nasi Ayam Penyet dekat Restoran Wong Solo Seksyen 7, Shah Alam. So semalam aku try bawak kawan-kawan aku makan Nasi Ayam Penyet dekat Restoran Pecel Lele Padang Jawa, Shah Alam/Klang. 

Gambar ni cedok dari en.Google


Restoran Pecel Lele Padang Jawa, bagi aku memang terbaik setakat ni. Sedap, murah, servis pun cepat, layanan pun OK. Yang penting sekali, nasi putih dengan kuah sup cedok sendiri. Cedok la bape banyak korang nak cedok.

Segenggam , dua genggam, tiga genggam nasi? Ikut la banyak mana. Kalau tengok secara kasar, cara owner ni, memang ikhlas nak berniaga. Tak berkira. :) Tu la pasal maju!

Semalam makan kat situ, aku order 2 menu;

1) 2 set Nasi Ayam Penyet
2) 2 Air Kosong

Total: RM10.60





Air kosong, segelas RM0.30. So kiranya Set Ayam Penyet tu RM5 sepinggan. Murah kan? Kalau
dekat Restoran Wong Solo, satu set Ayam Penyet RM10.90. Jauh beza harganya :) Mungkin sebab restoran tu Wong Solo sewa mahal, beraircond. Restoran Pecel Lele ni, biasa-biasa saja, berkipas tapi takdelah panas. Selesa je. Bagi aku lah :)

** Air jus dia pun murah je, RM1.50 segelas.




Ehsan Google



Memang murah, sedap. Ayam penyet dia, rangup, rapuh (ikan keli), lembut hahhaa! Pastu kena dengan sambal dia tu, perghh licin.

So pada sape yang belum try lagi makan Nasi Ayam Penyet dekat sini, korang boleh #waze ikut alamat bawah ni;

1) Retoran Pecel Lele Padang Jawa, Seksyen 16/17 Shah Alam
2) Kalau tak jumpe jugak, korang tanya orang. Restoran ni sangat glemer habaq hanggg! Penuh dengan student UiTM.

Sesape yang tak penah makan kat sini. Cara nak order makan dekat sini, lain sikit. Bukan kena tunggu waiter datang amik order. Kita kena pegi terus ke kaunter, bayar terus menu apa nak makan, jangan lupa bagitau meja mana. Dekat setiap meja ada nombor :) Sebab nanti dia tanya,

Meja mana ya?

Lepas bayar tu, terus amik nasi putih dengan kuah sup sendiri. Bawak ke meja masing-masing. Then tunggu la menu ayam penyet dan air, akan dihantar oleh pelayan restoran.

Eh, nasi putih tak cukup la!

Jangan risau, nasi putih boleh tambah-tambah. Macam makan dekat rumah. Free je! Side menu lain ada, korang boleh tambah, contoh macam bergedel dan lain-lain.

Wajib cuba makan kat sini! Mesti repeat lagi nanti :D

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Restoran Pecel Lele Padang Jawa


Assalam semua,

Selamat pagi! Mulakan harimu dengan sarapan pagi :D Jangan skip sebab takut gemuk. Yang suka skip tu la akan gemuk, percayalah! hahaha :D

Nothing nak post untuk pagi ni, cuma nak cakap,

"Semoga hari ini lebih baik dari semalam :)"

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Selamat Pagi Semua!

Wednesday, October 7, 2015

Assalam,

Ahad lepas aku pegi singgah makan dekat Restoran Wong Solo, Seksyen 7 Shah Alam. Menu pilihan time tu, Set Nasi Penyet Ayam Bakar. Harga set ayam bakar tu, RM10.90. Seperti gambar dibawah. Not bad bukan?


Dekat restoran ni, menu makanan semua ala-ala Indonesia. Termasuk dengan semua pelayan restoran, semua orang Indo. Tukang masak, mungkin datang dari Indo jugak kot :D

Set ayam penyet ni, kalau kita tak nak order air pun takpe. Sebab set ni memang dah free satu bekas mineral water kecik. Refer gambar, air mineral disebelah kanan pinggan :) Kecik kan?

Kalau aku tak cukup, kecik tu. So kena order air lain!

Sedap dia, not bad. 

Nak kata tak sedap langsung, tak. Nak kata sedap giler pun tak jugak! So korang kena try sendiri. Mungkin tekak ada yang rasa sedap giler. Kalau tengok pelanggan yang menunggu turn nak makan, memang ramai. Beratur tunggu meja kosong nak makan. Mesti sedap giler ni. *Menu lain maybe

Set Nasi Penyet ada 4 jenis

1. Ayam Bakar
2. Ayam Goreng
3. Ayam Penyet
4. Pecel Lele atau Ikan Keli

Sumber: Google Image

Haritu makan, ada sikit pengalaman tak best dekat restoran tu. Order hampir satu jam, baru dapat makanan. Tu pun pegi mintak dekat kaunter makanan. Siap pekerja perempuan yang jaga kaunter makanan tu, boleh pulak marah-marah. Padahal diorang yang lambat.

Orang sebelah yang lambat sampai dari kitorang, diorang punya makanan sampai dulu. Mula-mula cool jela. Maybe ayam bakar lambat. Tapi menunggu dekat sejam, sampai orang sebelah dah selesai makan, makanan tak dapat-dapat. Pegi kaunter mintak.

Kawan Aku: Makanan tak sampai lagi, dah lama tunggu
Pekerja Perempuan: Meja mana **Gaya Kerek
Kawan Aku: Meja 19
Pekerja Perempuan: Nah nah pi hantar ** Nada marah!

Aik? Hhahaa. Menyirap je rasa. So last la makan dekat restoran tu. haha. Banyak lagi restoran ayam penyet best-best. Satu lagi restoran ayam penyet dekat Padang Jawa, Shah Alam tu. Sedap, murah dan layanan baik punya! Nanti aku review. hehe!

So sesaper nak try makan dekat Restoran Wong Solo ni, boleh #waze atau #googlemap alamat bawah ni;

Restoran Wong Solo,
No. 8G & 10G, Jalan Plumbum P7/P, Seksyen 7, Selangor, 40000 Shah Alam, Malaysia
Phone:+60 3-5523 2894
Dah terlambat nak solat, takpe restoran ni ada surau :)

Nota Kaki: Kalau restoran yang ada owner/peniaga sombong-sombong, sorry dah lepas ni tak pegi situ lagi. Banyak lagi resotran sedap-sedap dalam malaysia ni hehe ;) Berniaga jangan sombong, nanti rugi!

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Restoran Wong Solo

Tuesday, October 6, 2015


klik banner untuk join

FUYOOO !!! GIVEAWAY 
by Mama Darwiish

Hadiah  :
1x Leonovo A560 + 8Gb SD Card 
1x Cartoon Power Bank 8800 mAh 
1x Mini MP3
1x Neesya Serum
1x Cash RM50

Tempoh :
28 Sept 2015 - 28 Okt 2015
Pengumuman Pemenang 31 Okt 2015
Syarat-syarat :

1. Blogger yang beralamat di malaysia
2. Wajib mempunyai akaun instagram
3. Follow, Add, Like semua blog, fanpage, G+, instagram penaja
4. Copy Code yang disediakan dan paste di ruang html blog anda
5. Tag minimum 3 rakan  anda yang lain dan pastikan mereka tahu
6. Tinggalkan link penyertaan & emel di kotak komen entri ini

Pemilihan pemenang :

1. Kesemua pemenang akan dipilih menggunakan random
2. Penyertaan akan terbatal jika gagal ikut syarat terutama No.2
3. Pemenang akan dihubungi melalui email

Follow Blog  :

http://mamadarwiish.blogspot.my/ http://sharingiscaring-fiza.blogspot.my/ http://unclezuan.com/ http://mrspuex.blogspot.my/ http://mekzumbie.blogspot.my/ http://www.hafizhafizol.my/ http://aderakukeysah.blogspot.my/

Follow G+ :  : Khalid Kyle Blurrydino

Like Page Penaja :
Mama Darwiish
SuperMom With SuperKids
Blog Uncle Zuan
MrsPuexDotBlogspotDotCom
Gloxina17
Acacia Beauty Care HQ
Qyra Beauty Care

Follow Instagram :

@qyrabeautycare

Tag Kawan:
1. Jari Manis
2. Scdha Sein
3. Radin Fadli

Aku join je. Mana tau ada rezeki :D

FUYOOO !!! GGIVEAWAY BY MAMA DARWIISH

Monday, October 5, 2015

haaaa,

aku kuciwa dengan IT Fair dekat Mid Valley minggu lepas. 2-4 Oktober 2015. Iklan bukan main lagi.

Pendrive 8GB @ RM1**
Hard Disk 1TB RM99*
Hard Disk 700GB @ RM89*



Pegi dan round sampai habis. Satu pun takde harga tu. Semua harga sama macam harga pasaran. Baik aku pegi Digital Mall, PJ. Lagi bagus. hahaha! Sebab memang harga dia sama macam dekat IT Fair Mid Valley haritu. :p

Rugi masa. Tapi takpela, sambil cuci mata :D

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Kuciwa Dengan IT Fair @ Mid Valley


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua
Give Away yang ditunggu tunggu oleh cik en dan sponsar sponsar cik en akan bermula pada 1/10/2015 sehingga 30/10/2015
Hadiah bernilai lebih dari RM 1000 boleh dimenangi dengan penyertaan 18 sponsar untuk 28 orang peserta yang bertuah. Mungkin anda salah seorangnnya. Jadi apa tunggu lagi, mari mencuba dengan join Giveaway Nurfuzie Dot Com #1 ini dengan syarat yang sangat mudah.
Kalau sertai Insyallah rezeki itu ada, Kalau tidak sertai sudah tentu rezekinya tiada
Ini syarat yang perlu untuk menjadikan rezeki itu jadi kenyataan


1. Buat satu entry bertajuk " Giveaway Nurfuzie Dot Com #1"

2. Follow  dan like semua sponsar dibawah ini  dan copy html dan paste di HTML entri korang :

Follow Blog
Nurfuzie , Julia Jamaludin , Lisa Hlovate , Along , MrsYatie , KhalidKyle , Shad , Nona , Farah , Athirah Diyana , Ejulz , Addin , Nik Ainaa , KawaidesuConcept , Emy Amelia , Irrayyan , Sporting Mummy , SayidahNapisah

Follow Instagram
Nurfuzie , Lisa Hlovate , Along , Shad , KhalidKyle , Athirah Diyana , Ejulz , Nik Ainaa , KawaidesuConcept , Nona , Emy Amelia , Marsha farprettybylh

Follow Twitter


Follow Google+


Masukkan Dalam Bloglist
Farah , MrsYatie , Addin , Irrayyan , SayidahNapisah

Fanpage

Nurfuzie.com
Along Maisuri
Shad
Ejulz
Farprettybylh
Kawaidesu Concept
Sayidah Napisah
Emy Amelia
Carehappytips
Jeragat LESS? Seronok
Follow
Cahaya Farah
Irrayan

3. Publish dan letakkan link entri tersebut di komen entri  Giveaway Nurfuzie Dot Com #1 sahaja

Tarikh Give away ini bermula 1/10/2015 sehingga 30/10/2015.

Giveaway Nurfuzie Dot Com #1

Friday, October 2, 2015

Yeahh, esok dah start cuti.

Malam ni nak tengok film Everest, mudahan ada tayang dekat GSC Mid Valley. Haritu cek takde. Ada certain-certain GSC/TGV je ada. Dekat Mid takde tayang. Fuh! Senang sikit kalau pegi kat tempat dah biasa pegi. Tempat-tempat lain yang tak biasa pegi tu nanti, leceh lak!



Esok nak serbu IT Fair dekat Mid Valley, ada pernah tengok iklan, harga pendrive 8GB @ RM1 je. Tapi ada tanda ** (Mungkin kena beli borong atau ada syarat lain). Yang penting nak tengok depan mata esok!

Murah!

Okbai,
AkuSeorangTraveler


IT Fair @ Mid Valley

Waaaa, cepatnyer masa berlalu!

Good bye September, hello October! >_<

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Hello October!

Thursday, October 1, 2015

Hi korang!

Jangan lupa serbu Mid Valley weekend ni. Ada IT Fair. Biasala kalo fair tu, mesti boleh dapat beli barang murah-murah!

2-4 Oct 2015 @ Mid Valley Exhibition Centre (MVEC)





Nak pegi sini, poket mesti kembung ek. Kalau agak nipis, window shopping jela! :D

SeeYa,
AkuSeorangTraveler

IT Fair 2-4 Oct 2015 @ Mid Valley Exhibition Centre (MVEC)

Wednesday, September 30, 2015


Filem Everest, wajib tonton! Aku plan nak tengok filem ni dengan bff aku minggu ni. InshaAllah.

Sinopsis Everest ( 2015 )

Director: Baltasar Kormaur
Writers: Simon Beaufoy, Mark Medoff
Stars: Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, John Hawkes, Jason Clarke, Vanessa Kirby, Michael Kelly

Sinopsis Mengenai Film Everest 2015

Film drama barat berjudul “Everest” ini merupakan film yang bercerita tentang kisah nyata yang terinspirasi oleh peristiwa yang luar biasa dalam usaha untuk menuju hingga puncuk gunung tertinggi di dunia ‘Everset’.

Tantangan yang melampaui batas para pendaki dengan salah satu badai salju paling sengit yang pernah dihadapi oleh umat manusia. Semangat dan tekad yang teruji bagi para pendaki oleh unsur-unsur paling keras yang terdapat pada planet ini. Para pendaki akan menghadapi hambatan yang hampir mustahil sebagai obsesi seumur hidup yang menjadi perjuangan untuk bertahan hidup.

Jadwal Tayang :

- Movie Tayang: 2015
- Movie Theaters: 18 September 2015
- Genre: Drama, Adventure, Thriller, True Story
- Companies: Universal Pictures
- Official: www.everestmovie.com
- MPAA Rating: PG 13


Selamat menonton!

Nota Kaki: Kepada hiker tegar, korang wajib tonton filem ni!

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Filem EVEREST, Wajib Tonton!

Ah,

Jom ramai-ramai serbu Subway! :D PROMO sampai 20 Oct 2015, jom-jom!


Klik gambar untuk lihat offer :D

KBai,
AkuSeorangTraveler

Subway Promo!

Tuesday, September 29, 2015


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Syarat-syarat :

1) Follow blog Anizz Annisa **kalau yang masih belum follow**

2) buat tajuk " Segmen Blogwalking Ceria Bersama Anizz Annisa "

3) copy banner dan baclink ke entry ini.. dah siap copy banner, tinggalkan url blog korang di entry ini sahaja.. letak link dekat tempat lain tak dilayan taw..

4) Nyatakan nama korang dan jenis blog anda contohnya blog anis adalah blog personal..

5) tarikh tutup : 30 September 2015 jam 6 petang

**senarai peserta blogwalking akan diupdate dari masa ke semasa..


jom semua kita blogwalking !


Tuan Tanah : Julia Tarmidi

Jenis Blog : Personal Lifestyle. Photography. Travel. Food

Jom-jom!

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Segmen Blogwalking Ceria Bersama Anizz Annisa

Aha,

Kali ni apa pulak maksud Google nak beritahu kepada dunia hari ini :) Kekadang, comel je animasi yang diorg create kan? :D


Setiap animasi yang diorang view, selalunya ada maksud disebaliknya. Kalau nak tahu, klik je image animasi pada Google search tu, dan korang akan jumpa artikel terbaru google yang hendak dikhabarkan pada dunia hari ini.


Oh, ade jumpa punca air di planet marikh ek? Ingatkan hari ini hari Cofee Sedunia! hoho :D

OkBai,
AkuSeorangTraveler

Google

Assalam,

Restoran yang aku nak review kali ni, adalah restoran ala thai. Terletak di Dataran Dwitasik, Bandar Tasik Permaisuri, Cheras.

Aku selalu jugak lepak makan situ. Dari tahun 2011 sampai kini, tak berubah restoran tu. Cuma decoration dalaman restoran ada perubahan sikit-sikit. Yang paling banyak perubahan, adalah pekerja restoran tu, bertukar-tukar orang. :D

Makanan dekat situ, semua sedap-sedap. Paling best sekali, tomyam dia. Memang kaw! Rasa tomyam dia dari dulu sampai sekarang sama je kaw dia, tak pernah berubah walau dah banyakali tukar orang. ;)

Malam tadi baru lepas makan, menu Tomyam Ayam + Telur Dadar + Nasi Putih. Kenyang alhamdulillah.


Opss, sory. Gambar kurang menarik, sebab snap guna fon zaman tok kaduk, Note 2 je. hoho. Orang sekarang dah pakai Note 5.

Ketinggalan zaman :p

Harga direstoran ni not bad. Rata-rata antara RM7 keatas. Air kosong murah, dont worry :D Harganya sesuaila dengan kuantiti pada makanan. Agak banyak. Satu mangkuk tomyam RM9.80 (small), boleh 2 orang makan. So, pada sape yang tak berapa kuat makan, boleh order satu untuk 2 orang. Kenyang.

So, pada siapa yang nak try makan dekat restoran ni. Waze atau Google Map alamat dibawah;


  • Pormtip Thai Restaurant,
  • No 83 GF Jalan Diwi Tasik 1 Bandar Sri Permaisuri Kuala Lumpur 56000 Malaysia

atau korang boleh pegi ke 2 cawangan lain, satu di seremban dan satu lagi di USJ, Petaling Jaya.

Untuk info lebih lanjut, boleh view laman sosial berikut;

FB : http://Facebook.com/PormtipThaiMY
Twitter : https://twitter.com/PormtipThai
Google+ : http://gplus.to/PormtipThai


Atau boleh view website rasmi diorang disini;


Korang takkan kuciwa dengan rasa tomyam dia, perghh. Sedap!

Nota Kaki: Kepada peminat tomyam tegar, aku sarankan korang rasa tomyam dekat restoran ni. Wajib! :D

Okbai,
AkuSeorangTraveler

Restoran Pormtip Thai

Monday, September 28, 2015

Assalam,

Lama dah jengah blog. Kalo jengah pun via phone je. PC dua hari xbole on internet. Modem problem!

Nasib baik ada fon.

Petang atau lepas maghrib ni, baru nak bertolak balik kampung. Cuti raya haji esok!.

Agak-agak, malam ni jem tak nak ke utara? :D

So sape yang balik kampung jugak malam ni, hati-hati dijalan raya. Kalau jem giler malam ni, kita sapu je jem tu dengan roti ramai-ramai. hahaha!

Mengarut!

Okla, salam eidul adha dan selamat balik kampung pada semua! :)


OkBai,
AkuSeorangTraveler

Salam Eidul Adha

Wednesday, September 23, 2015

Assalam hi,

Segala benda yang aku tulis dalam blog ni, adalah hak persendirian aku sendiri. Kalau korang rasa nak copy, copy jerlah tapi jangan copy sebijik-bijik. Kalau nak copy sebijik-sebijik jugak, sila kredit link website aku yer :p

Ada sesetengah artikel, gambarnya aku cedok dari Google image. So kalau terambil gambar korang, jangan lupa mention kat aku. Mintak maaf banyak-banyak ya!

Okbai,
AkuSeorangTraveler

Privacy

Sunday, September 20, 2015

Assalam,

Ini sekadar #info. Supaya kita tahu, apa yang pemberita bagitahu. :p Aku pun samar-samar sebelum ni, bila dah tengok jadual ni, baru tahu! :)

IPU: Index Pencemaran Udara


Jadual atas ni aku cedok dari mr #google je.

Nota Kaki: Musim jerebu ni, kurangkan aktiviti outdoor. Kesihatan tu lebih penting tau :)

OkBai,
AkuSeorangTraveler

IPU Jerebu

Tuesday, September 15, 2015

Contact

Monday, September 14, 2015

Assalam,

Weekend lepas, ada job di Behrang, sempadan Negeri Perak. 2 hari 1 malam aku ada sana, sebab cover majlis kenduri 2 hari. 12 dan 13 September 2015.

Macam ni lah, kehidupan seorang partime photographer. haha!

Macam biasalah, kalau ada job ditempat orang seronok. Sebab sambil ada job, sambil boleh travel. Walau tempat tu biasa je, rasa seronok sebab bukan tempat biasa kita pegi.

Sepanjang 2 hari tu, kami stay di Hotel Hajjah Rohayah, Bandar Behrang 2020. Hotel not bad, selesa satu bilik untuk 2 orang. WIFI pun ada. Nak breakfast, boleh singgah Restoran Hajjah Rohayah, bawah hotel ni je. Rasanya pemilik yang sama, Jangan lupa makan nasi lemak dia, memang sedap :)

Kawan saya siap tambah lagi sambal, sedap katanya haha! So, untuk info lanjut pasal hotel ni, korang boleh review facebook page ni;


Malam sabtu, kami dinner di Restoran Perahu Pecah Seafood. Restoran ni terletak di Tanjung Malim, Perak. 

Behrang sempadan perak. So tak jauh.

Kalau makan dekat situ, aku suka order Tomyam Putih. Memang sedap. Set tomyam, ada sambal belacan + timun. Pastu ditambah lagi dengan telur dadar, waaa memang perfect la! Makan pulak tomyam panas time-time hujan. :D
Restoran ni kalau tak silap, bukan hanya makanan ala thai. Western, melayu rasanya semua ada. Nak bakar-bakar pun ada, termasuk kerang bakar! :D So sesape yang nak ke utara, boleh singgah restoran ni. Kalau ikut dari PLUS highway dari KL kena Exit 121, Tanjung Malim. Dan terus ke simpang menghala ke Ipoh.

Ke kanan nak ke KKB (Kuala Kubu Bharu).




Dalam 20 minit, dari simpang exit tol Tanjung Malim tadi, korang akan nampak restoran ni belah kiri. Betul-betul sebelah BHP Tanjung Malim. Kalau rasa tak boleh imagine, boleh #waze Restoran Perahu Pecah Seafood :)

Kalau korang dari Hotel Hjh Rohayah tadi, restoran tu belah kanan. Keluar dari Simpang Bandar Behrang 2020, ambil kiri. Terus sampai ke bandar Tanjung Malim, dan korang akan lalu BHP yang ada KFC Drive Thru belah kanan, situ la terletak restoran Perahu Pecah Seafood. Senang cerita macam gambar bawah ni. Aku cedok dari Google Streetview.


So selamat mencari :D

AkuSeorangTraveler

Perahu Pecah Seafood

Assalam,

Korang pernah dengar kasut getah atau hiker biasa panggil Adidas Kampung? :)

So, siapa yang dah biasa dengan dunia outdoor, biasa dengan aktiviti mendaki atau trekking. Mesti pernah dengar kasut ni, atau dah pernah pakai. Tapi siapa yang dah biasa berkebun, menoreh, taula kot kewujudan kasut ni.

Kasut getah, bukan jenama dari Karrimor, Quechua, Salomon etc. Kasut getah hanya sekadar getah. Tapi, bila bawak hiking, trekking. Kasut getah ni la paling win!

**Kasut Getah cap Bowling orang kata getah dia lembut sikit.

Harga? Tak la semahal kasut berjenama. Bukan RM100, bukan RM50, bukan RM20. Tapi boleh dapat dengan harga RM8-RM10 saje. Murah kan? Padan la dengan rupa dia,



Tak la se-cun kasut-kasut berjenama terkemuka. Tapi sangat grip bila pakai hiking kawasan berbatu, tak licin!

Macam kawan saya, penah hiking guna kasut getah naik Gunung Kinabalu. Laju je dia jalan dekat batu.

Hiking/trekking jarak jauh ni, kalau nak pakai kasut getah, mesti sakit dekat jari kaki kan? Jangan risau, ada cara dia kalo nak elak sakit. Kita kasi modify kasut getah ni!

Caranya:

1. Potong kasut/getah dibahagian jari kaki. Kasi berlubang. Tapi kalo kena air, stokin basah :p

2. Kasut getah tak selesa macam kasut hiking berjenama lain. So, kalau nak selesa pakai stokin tebal-tebal. Tapi, saiz kasut mesti beli yang besar sikit dari saiz kaki. Nanti nak pakai stokin tebal-tebal, takdela sempit :D
So, sape yang kaki hiking. Kasut Getah ni wajib ada satu! OK :D

Nota Kaki: Malim Gunung atau guide, pakai kasut ni jer lau hiking Kinabalu. ;)

OKbai,
AkuSeorangTraveler

Kasut Getah

Friday, September 11, 2015

Assalam,

Haa, lama tak singgah teratak sendiri, post something. Bila ada masa free, belek-belek gambar. Terjumpa gambar rare ni! So sumbat dalam blog, supaya tak ilang!


Tengah busy shoot orang, ada orang rajin tukang amik gambar candid! :p Anyway thanks pada kawan aku atas gambar menarik ni :D

Sebelum serius minat dalam bidang fotografi ni, aku just suka-suka tengok gambar orang yang cantik-cantik. Suka tengok gambar je, tak terlintas pulak nak beli DSLR, buat duit bagai dalam bidang ni. Ade sorang ofismate aku dulu, yang tergila-gila DLSR. So, aku pun macam terikut, nak jugak ada satu DSLR.

Macam menarik je hobi ni. Maklumla suka tengok gambar cantik! Sape tak suka kan :D

Sebelum ada DSLR dulu, pakai fon cikai je snap gambar. Hasil, tak menarik jugak. Nampak biasa. Rupanya bila dah tahu pasal DSLR ni, baru la tahu macamane hasil-hasil gambar boleh menarik nak tengok.

Research...........

1st DLSR aku beli dulu, Sony A380. Beli mula-mula dulu konon nak shoot gambar pemandangan cantik-cantik. Tapi hasil tetap biasa je. Laah, nak gambar cantik bukan senang rupanya, Kena ada ilmu. Ilmu fotografi. Dah 2 tahun pegang kamera baru la nampak sikit hasil menarik, tu pun masih banyak kurang. Banyak lagi kena timba ilmu.

Tiba-tiba, jeng jeng!

Tercebur pulak dalam bidang wedding. Shoot gambar orang kawin. Mula-mula, rasa malu. Rasa tak pandai. Tapi nak cuba punya pasal, 1st job main bedal je shoot, itu pun shoot kawan, sebab dia rela apa hasil pun yang dia dapat. Sebab dia bayar dalam bajet dia. haha. Dari sini la, aku mula buat bisnes wedding photography dengan sorang partner merangkap bff aku, efi. Kalau sorang memang tak lah!

Seronok!

2st body, beli Canon 60D. Best gak ada live view. Tak perlu tonggeng-tonggeng. Nak buat job pun senang.

Bila dah pakai kamera brand lain, kena belajar dan terus belajar.

3rd body, yang sekarang. Beli Nikon D700. 2nd hand body je, bukan baru. Tapi alhamdulillah dapat jugak pegang fullframe camera.

So dah hampir 6 tahun pegang kamera, itu pun ada jugak gambar yang agak kurang menarik sebab masih lagi banyak kena belajar. :)

Bila dah ada kamera ni, rugi pulak kalau tak cari jalan untuk side income kan? Sebab kita ni bukan orang kaya! :p So, plan dengan partner:

  1. Nak mantapkan lagi skill dalam wedding photography atas nama Julfy Photography Jemput LIKE tau. :p
  2. Travel dan sambil shoot tempat-tempat menarik, sumbat dalam blog travel. Boleh dapat sideincome jugak kan :D Macam Zahariz Khuzaimah!
  3. Lagi ape ek? Masih dalam perancangan... 
InshaAllah moga dipermudahkan, amin!

Nota Kaki: Biasala, dalam apa jua bidang pun kalau nak berjaya pasti ada kenangan pahit manis. Sepanjang aku buat wedding photography, dari zero level. Sumpah banyak kenangan pahit dari manis hahhaa. Bila entah nak rasa manisnye yang berpanjangan ahahaa :p

Ok bai.
AkuSeorangTraveler



Photographer

Chit Chat

Latest Instagrams

© Aku Seorang Traveler. Design by Fearne.